Hoe ga je om met een slechter wordend gehoor?

By  |  1 Comment

Ouderen en gehoorproblemen is iets dat vrijwel altijd samengaat. De achteruitgang van het gehoort hoort er nu eenmaal een beetje bij als je ouder wordt. Je oren hebben jarenlang te maken gehad met (te hard) geluid. Toch zijn er ook steeds meer jongeren die last hebben van gehoorschade.

Welke geluiden veroorzaken gehoorschade?

Steeds meer jongeren hebben last van afnemend gehoor. Lawaaierige muziekconcerten, uit je dak gaan op een muziekfestival, thuis de muziek keihard aanzetten (op je koptelefoon) of luidde muziek tijdens een feestje… Het zijn allemaal te harde geluiden waar je oren niet geschikt voor zijn. Van nature horen je oren te luisteren naar ruisende bomen, tjilpende vogeltjes en het ruizelen van water. Tegenwoordig hoor je luid stadsverkeer als je buiten bent of je hoort het gestamp en gebrom van machines als je door werkzaamheden te maken krijgt met harde geluiden. Wat de oorzaak ook is, je kunt je oren leren beschermen. Is er reeds schade aan je gehoor, hoe ga je daar dan mee om?

Hoe bescherm je je gehoor?

Neem de schade die harde geluiden toebrengen aan je gehoor, serieus. Draag oordopjes als je naar evenementen gaat waar veel kabaal gemaakt wordt en vermijdt ook te harde geluiden in het dagelijks leven zoveel mogelijk. Feestjes zijn leuk, maar is keiharde muziek het waard als je een paar jaar later ontdekt dat je hardhorend geworden bent? Menige jongere draagt tegenwoordig al een gehoorapparaat.

Moderne hoortoestellen met bluetooth verbinding

Moderne hoortoestellen zijn gelukkig wel zo mooi gemaakt dat ze niet snel zichtbaar zijn. Ze vallen netjes weg achter de oorschelp. Voor jonge mensen is een bluetooth verbinding met hun smartphone ook een prettige functie. Je kunt dus een prima leven leiden met slechter wordend gehoor, ook als je jong bent. Maar voorkomen blijft natuurlijk altijd beter dan genezen. Er zijn bijvoorbeeld vele soorten oordoppen op de markt om je gehoor te beschermen.

Heb ik gehoorproblemen?

Hoe herken je beginnende gehoorproblemen? Meestal herken je deze problemen ‘eenvoudig’ omdat je minder goed kan horen wat een ander wel kan horen. Bijvoorbeeld hoge tonen. De een hoort krekels sjirpen, de ander hoort ze echt niet meer. Zo kun je dus ook op een stille zomeravond ontdekken dat je gehoor achteruit is gegaan. Andere mensen horen juist tonen die er niet zijn, zoals pieptonen of bromtonen in hun hoofd.

Een oorarts kan vaststellen of er iets mis is met het binnenoor of het gehoor. Er zijn ook eenvoudige problemen die slecht gehoor kunnen veroorzaken, zoals verstopte oren. Na een verkoudheid is het probleem weer weg of de oren moeten eens uitgespoten worden als er een oorsmeer-prop in zit. Denk je dat je last hebt van afnemend gehoor? Laat dan een gehoortest doen en medisch onderzoek. Je huisarts zal je na een eerste onderzoek waarschijnlijk doorverwijzen naar een oorarts.

Nogmaals, gehoorproblemen krijg je echt niet alleen als je ouder wordt.
Wil je meer lezen over ouder worden en het gehoor? Neem dan een kijkje op Jonge Senioren.

Neem jij oordopjes mee naar het volgende festival?

Wil jij genieten op festivals en genieten van je gehoor op latere leeftijd? Zorg er dan voor dat jij de eerstvolgende keer oordopjes meeneemt naar het festival. Natuurlijk ga ik er vanuit dat je ze niet alleen meeneemt, maar ook gebruikt. De oudere jij is je nu al dankbaar.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

1 Comment

  1. Lisette Gerritson

    23 juli 2019 at 23:33

    Dit is een interessant artikel en bedankt voor de tips!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *