5 basisstappen naar het bouwen van een eigen studio in huis

By  |  0 Comments

Als muzikant heb je een flinke taak om je buren te vriend te houden. In de avonduren repeteren achter je drumstel, vocalen inzingen of trompet inspelen. Het geeft nogal wat geluidsoverlast als je huis niet goed geïsoleerd is. Steeds vaker kiezen professioneel muzikanten er daarom voor om een studio in hun huis te bouwen. Voor deze mensen hebben we een aantal belangrijke stappen op een rijtje gezet.

1. Bepaal je doeleinde

Om te beginnen is het belangrijk om het verschil te weten tussen sound proofing en sound treatment. Bij sound proofing gaat het om het blokkeren van geluid, zodat anderen je niet kunnen horen, ook wel de isolatie genoemd. Dit is heel anders dan sound treatment wat ervoor zorgt dat de ruimte goed klinkt, in Nederlandse termen benoemen we dit als de akoestiek. Bedenk dus van te voren goed voor welk doeleinde je de studio gaat gebruiken. Het beste is om zowel voor sound proofing als sound treatment te kiezen, zodat je de ruimte veelzijdig kunt inzetten.

2. Locatie

Wanneer je het doeleinde hebt bepaalt van je studio, ga je nadenken over waar je de studio gaat bouwen. Bij deze fase is het belangrijk om goed te weten hoeveel geluid je gaat produceren en hoe solide je sound proofing is voor deze situatie.

Velen zullen vanuit praktische overwegingen kiezen voor de begane grond. Zo hoef je namelijk niet te sjouwen met apparatuur en hoef je bij gebruik van de studio nooit door het hele huis te lopen om er te komen.

wandisolatie

Bron: 3bouw

3. Denk aan de buren

Bij het bouwen van een studio, is het belangrijk dat alles goed is geïsoleerd. Dat gaat van vloer, tot muren tot deuren en ramen. Polyruethaan wandisolatie van Technisol wordt aan de binnenkant van de wanden aangebracht. Deze wandisolatie wordt gebruikelijk ingezet om geluidsoverlast van buren of drukke wegen te voorkomen. Uiteraard kan dit dus ook andersom werken, wanneer je zelf veel geluid gaat produceren en geen klachten van je buren wilt. Zorg ervoor dat deuren perfect sluiten, gebruik hiervoor rubberen afdichtstrips, die zowel aan je deur als aan je kozijn bevestigd zijn. Op deze manier ontstaat er geen kans voor zogeheten geluidslekkage.

4. Daglicht

Licht wordt vaak onderschat in werkruimtes, maar dit is wel degelijk belangrijk in een studio. Daglicht is daarbij het beste wat je kunt hebben. Hierdoor krijg je niet het gevoel alsof je in een kelder opgesloten zit. Denk er wel goed over na bij het plaatsen van een raam dat je dit ook weer goed isoleert zodat de ruimte nog steeds sound proof is. Als er al een bestaand raam in de ruimte zit, laat hier dan dubbele beglazing inzetten, niet te verwarren met dubbelglas!

studio

Bron: Helios

5. Ventilatie

Met zo’n goed geïsoleerde ruimte rest alleen nog de vraag hoe je aan zuurstof komt. Gek genoeg wordt het ventilatie aspect snel over het hoofd gezien bij het bouwen van een studio. Niet alleen voor de menselijke gezondheid is de lucht toevoer belangrijk, maar ook voor het behoud van de apparatuur. Neem dus een aparte ruimte voor een ventilatiesysteem mee in je bouwtekeningen, let er hierbij op dat de ventilator geen geluidsoverlast kan veroorzaken tijdens de opnames. Ook het ventilatiegedeelte moet dus goed geïsoleerd zijn met de juiste materialen.

Dit artikel werd je mede mogelijk gemaakt door Technisol.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 25   Gemiddelde:  2.4/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *