5 interessante effecten van muziek en het brein

By  |  0 Comments


Muziek is meer dan zomaar een paar klanken. Het geeft je positieve energie en is een schat van waarde. Muziek geeft een extra betekenis en emoties aan een moment. Het laat je tot rust komen, geeft je energie en zet je aan het denken. Niet te vergeten het brengt de mensen samen, ook al heeft het voor iedereen een andere betekenis. Niet vreemd dat het dan ook wordt ingezet als een gezond medicijn. Moeilijk voor te stellen wat het effect is als muziek niet meer zou bestaan. Ook benieuwd naar de 5 interessante effecten van muziek op je hersenen? Lifestyle Vision vertelt het je.

1. Het geeft je energie

Bij het luisteren van muziek en het meezingen van de tekst komt er een stofje vrij dat je energie geeft, waardoor je heel vrolijk wordt en lekkerder in je vel zit. Dit geluksstofje heet: dopamine. Tegelijkertijd komt er minder cortisol vrij dat stress, eetbuien en angst veroorzaakt. Vandaar dat muziektherapie een goed hulpmiddel is om onder andere depressies te verminderen en zelfs te verhelpen.

2. Het verbetert je sportprestaties

Door de positieve energie die je krijgt bij het luisteren van muziek, wordt de concentratie op het doel ook verbeterd. Vandaar dat muziek het middel is bij het verrichten van prestaties. Allereerst wordt de stress en spanning vermindert. Verder gaan je hersenen mee op het ritme van de muziek. Een beat dat een hoog ritme heeft, zorgt ervoor dat je betere sportprestaties verricht. Onbewust krijg je er meer energie van, waardoor je het trainen langer volhoudt door de intensieve inspanning. Dit zorgt voor een snellere vooruitgang dan als je dit zonder muziek zou doen.

3. Muziek geeft afleiding

Naast dat je bij het horen van muziek veel energie krijgt, helpt het je ook tot rust te komen. Het wordt onder andere gebruikt bij meditatie. Bij het luisteren van rustgevende muziek, wordt je concentratie geactiveerd en de bloeddruk en hartslag verlaagt. Naast dat het je tot rust laat komen door meditatie, verbetert het ook de concentratie op werk en zorgt het voor een betere nachtrust. Een goede nachtrust is essentieel om te presteren, zoals het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden.

4. IQ verbeteren met muziek

Verder vraagt muziek vaak om multitasken wat je hersenen op scherp houdt. Tijdens je werk of sport luister je naar de tekst op de muziek, terwijl je tegelijkertijd concentreert op je werkzaamheden, zoals het lezen van een andere tekst. Ook kan de muziek je laten herinneren aan een moment in het verleden waardoor je hersenen bezig is met drie handelingen tegelijkertijd! Daarnaast ontwikkel je een creatief vermogen bij het maken van eigen muziek. Vooral pubers leren op deze manier beter omgaan met hun gevoelens. Verder wordt er meer creatieve en sociale vaardigheden ontwikkelt en verbetert het de concentratie. Als laatste zorgt het er voor dat pubers maar ook volwassenen terug kunnen vallen op muziek die hen veel waarde geeft bij een tegenvaller.

5. Muziektherapie

Het horen van muziek kan je ineens laten denken aan momenten, gebeurtenissen en periodes van heel lang geleden. Vaak wordt er een emotie aan gekoppeld en sta je stil bij dit moment. Door het luisteren van muziek wordt je langetermijngeheugen getest waardoor je hersenen een betere conditie ontwikkelt. Om de geest gezond te houden zijn deze momenten cruciaal. Vooral voor ouderen, om dementie tegen te gaan, worden er verschillende activiteiten met muziek georganiseerd om de conditie van de hersenen op peil te houden. Een mooi voorbeeld is muziektherapie voor senioren.

Welke woorden komen er bij jou op als je denkt aan muziek? Heeft muziek jou geholpen tijdens moeilijke periodes of juist je mooiste momenten? Deel jouw ervaringen op Facebook over de betekenis en waarde van muziek.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *