Thuiswerken? Zo houd je de energierekening laag

By  |  0 Comments


Thuiswerken. Steeds meer mensen doen het. Sommige mensen omdat ze thuis meer concentratie kunnen vinden dan op kantoor bij hun baas. En veel mensen omdat ze als ZZP’er werken, en helemaal geen baas hebben. Vorige maand lieten we je in een artikel al weten hoe je de ideale thuiswerkplek inricht. Nu leggen we je ook uit hoe je je energierekening laag houdt.

Hoge energierekening? Zo gepiept!

Wie thuis werkt, stookt de hele dag door. Bovendien brandt het licht langer dan bij mensen die fulltime op kantoor doorbrengen, én je laptop loeit van ’s morgens tot ’s avonds. Een hoge energierekening is daarom zo gepiept als je veel thuis werkt. Voor ZZP’ers geldt dat ze vaak tot wel drie keer (!) zoveel energie verbruiken thuis dan mensen die gewoon een baan op kantoor hebben. Hoeveel voordelen thuis werken ook heeft; op torenhoge energiekosten zit niemand te wachten, toch?

Besparen? Ook zo gepiept!

Toch is besparen helemaal niet moeilijk voor thuiswerkers. Alleen moet je er wel bewust mee bezig zijn. Wij geven je graag een aantal eenvoudige, gemakkelijk door te voeren tips die zorgen dat jouw energierekening niet frustrerend hoog oploopt als je thuiswerkt.

  1. Kies één werkplek waar je werkt als je thuis bent. Bijvoorbeeld de woonkamer, je slaapkamer of het liefst je werkkamer. Zo hoef je maar één ruimte warm te stoken in de winter, en koel te houden in de zomer. Bovendien hoef je maar op één plek licht te branden.
  2. Schakel je lampen uit! Behalve je bureaulamp of je LED spotjes in je werkruimte. Laat de rest niet onnodig branden. Verlichting lijkt misschien maar een pietluttig detail op de energierekening, maar kost je uiteindelijk toch enkele tientallen euro’s per jaar. Zonde!
  3. Draag warme kleding, zodat je je verwarming een graadje lager kan zetten
  4. Isoleer je werkruimte goed! Dat kan al door bijvoorbeeld tochtstrips aan de deur te plaatsen. Werk je fulltime vanuit huis? Isoleer je werkruimte dan goed, want het kan je op jaarbasis veel stroomkosten schelen. Bovendien blijft de werkruimte gemakkelijker koel tijdens de warme zomermaanden!
  5. Soms kan het voor ZZP’ers financieel voordeliger zijn om een zakelijk energiecontract af te sluiten, in plaats van een consumentencontract. Vraag dit na bij je energieleverancier! Je kan de energiekosten van een zakelijk contract dan wel niet als zakelijke kosten opvoeren; vaak zijn de collectief ingekochte energiepakketten voor zelfstandigen wel wat goedkoper dan die voor consumenten. En alle beetjes zijn natuurlijk mooi meegenomen!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *