5 tips voor het besparen van energie

By  |  0 Comments

Onze jaarlijkse energiekosten liggen vaak hoger dan we zouden willen. Als je echter gewend bent om op een bepaalde manier om te gaan met elektriciteit en gas, zal je merken dat het lastig is om die knop om te zetten in je hoofd. Toch is het besparen van energie niet enorm moeilijk, als je maar weet wat je moet veranderen. Energie vergelijken kan een goede eerste stap zijn om inzicht te krijgen in de tarieven van verschillende energiemaatschappijen. Zo weet je ook uit te rekenen hoeveel je kunt besparen als je energieverbruik lager zou zijn. In dit artikel geven we je 5 tips voor het besparen van energie.

1. Op lagere temperaturen wassen

De wasmachine kan een energieslurper zijn als hier op de verkeerde manier mee omgegaan wordt. De meeste mensen maken de fout om zo heet mogelijk te wassen. Dit is echter meestal helemaal niet nodig. Zelfs bij extreem vervuilde was volstaat een langer programma vaak ook. Daar hoef je niet heter voor te wassen. Door te wassen op 30 graden ben je de helft goedkoper uit dan als je op 60 graden zou wassen. Het verwarmen van water kost veel energie. Door op lagere temperaturen te wassen bespaar je gemakkelijk tientallen euro’s per jaar.

2. Ga voor energiezuinige verlichting

Loop eens een rondje in huis en controleer alle lampen. Het zou je misschien verbazen als je ziet hoeveel hallogeenlampen er nog in huis aanwezig zijn. Je kunt beter kiezen voor ledlampen of tl-verlichting. Dit zijn zeer duurzame opties en verdienen zichzelf na enkele jaren weer compleet terug. Met het gebruik van deze lampen denk je niet alleen aan de voordelen voor het milieu, maar ook voor je portemmonee. Je bent op langere termijn goedkoper uit en de lampen gaan een stuk langer mee. Besparen op de energierekening is nog nooit zo gemakkelijk geweest.

3. Gebruik een droogrek voor de natte was

Een wasdroger vraagt veel energie en is niet altijd even nodig. Als het mooi weer is buiten kan je net zo goed de was in de warme zon laten drogen. Bovendien ruiken de kleren dan ook ongelooflijk lekker! In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het ook heel goed mogelijk om was te drogen binnenshuis. Zet een droogrek op een warme locatie in huis, denk aan de zolder, en je zal zien dat de was net zo snel droogt. Door geen gebruik te maken van de wasdroger kan je op jaarbasis bijna 100 euro besparen!

4. Vervang oude huishoudelijke apparaten

Verouderde huishoudelijke apparaten vreten vaak stroom. Ze zijn nog niet gemaakt op basis van de milieuvriendelijke wetten van nu. Ondanks dat veel mensen wachten met het aanschaffen van nieuwe apparaten totdat de oudere ook daadwerkelijk stuk zijn, is het vaak goedkoper om een apparaat bijtijds te vervangen. Apparaten van nu zijn vaak al de helft goedkoper in gebruik dan apparaten van 5 a 6 jaar geleden. De wetenschap staat niet stil en dat moet jij ook niet doen!

5. Zet apparaten helemaal uit

Dit is iets wat veel mensen vergeten, maar wat wel kan bijdragen aan een lagere energierekening. Door apparaten helemaal uit te zetten en niet alleen op stand-by te laten staan, zorg je ervoor dat ze geen extra energie kunnen vragen. Tip: haal alle stekkers uit het stopcontact als je klaar bent met het gebruik. Als je dit te veel werk vindt, kan je er ook voor kiezen om een speciaal stekkerblok aan te schaffen die slurpverbruik voorkomt.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 2    Gemiddelde: 5/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *