Blikjes achter de trouwauto; waar komt dit vandaan?

By  |  0 Comments


Iedereen is er wel bekend mee en heeft ooit wel een trouwerij meegemaakt waar dit oude ritueel uitgevoerd werd: de welbekende blikjes die aan touwtjes achter de trouwauto zijn gehangen. Wanneer de bruid en bruidegom aan het einde van de trouwerij wegrijden en worden uitgezwaaid door de gasten, maakt het een enorm geluid. Waar komt deze eeuwenoude traditie eigenlijk vandaan? Je leest het hier.

Bijgeloof

Het plaatsen van blikjes achter de trouwauto is een eeuwenoud fenomeen. Toen waren er misschien nog geen auto’s, maar wel trouwkoetsen of zelfs trouwkarren. In welk voertuig het bruidspaar zich aan het einde van de dag ook vervoerde; er werden blikjes achter gehangen. Maar waarom precies?

De blikjes maken een enorm lawaai. Geloofd werd dat dit geluid het bruidspaar beschermde tegen het kwaad. Boze geesten zouden afgeschrikt worden door het geluid die de blikjes maken en daardoor het bruidspaar niet lastigvallen. Een soort bijgeloof wat later is veranderd in een traditie. Het kwam bijna niet meer voor dat een bruidspaar na de trouwerij geen blikjes achter het vervoer hing, of men nou in de kwade geesten geloofde of niet. Daarnaast kwam het ook wel eens voor dat de bruiloftsgasten zorgden voor nog meer geluid bij het uitzwaaien, bijvoorbeeld door met lepels op pannen te slaan. Dit zou resulteren in nog meer geluk voor het bruidspaar.

Veel landen hebben huwelijkstradities. Dit varieert van het door de getuige laten scheren van de bruidegom of de vader van de bruid die de bruid in het gezicht spuugt om geluk te wensen. Zo bekeken valt het hangen van blikken achter de auto nog best mee!

Variatie in blikjes

Lege, etiketloze blikken hoeft natuurlijk niet, je kunt er best iets leuks van maken! Wanneer je ervoor kiest blikjes achter de trouwauto te hangen, is het leuk om er zelf een boodschap op te zetten. Kies bijvoorbeeld voor de namen van het bruidspaar, de datum en ‘just married’. Ook kan het leuk zijn om gasten hun naam of een korte liefdevolle boodschap op de blikjes te laten schrijven. Daarnaast kun je er zelfgemaakte etiketten op plakken, de blikken laten bedrukken of de blikken aan mooie linten hangen. Zo is het, naast traditie en bijgeloof, tegelijkertijd ook een leuke versiering van de trouwauto.

Of je nu iets hebt met bijgeloof of niet, de geluiden van de blikjes zijn ook feestelijk en iets wat je in principe eenmalig achter de auto hebt hangen. Het ziet er geweldig uit, staat leuk op foto’s en geeft aan het wegrijden een feestelijke touch. Zou jij, wanneer je gaat trouwen, kiezen voor blikjes achter je trouwauto?

Beoordeel dit artikel:
[Total: 1 Average: 3]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *