6 redenen waarom slaap belangrijk voor ons is

By  |  0 Comments


Slapend rijk worden. Een wel bekende uitdrukking. Helaas bestaat er in realiteit niet zoiets als slapend je geld verdienen, maar dat neemt nog niet weg dat slaap voor veel geluk kan zorgen. Genoeg slaap is belangrijk voor de mens en heeft dan ook meer voordelen dan dat wij in eerste instantie in de gaten zullen hebben. We bespreken de voornaamste redenen waarom slaap nou eigenlijk zo belangrijk voor ons is.

1. Stress vermindering

Wist je dat slaap je productiviteit verhoogt en zorgt voor een beter humeur? Daarnaast heb je minder last van angst wanneer je goed bent uitgerust. Door de hogere productiviteit die je hebt na een goede nachtrust, ontstaat er een kleinere kans voor stress om je lichaam binnen te dringen.

2. Een actiever brein

Dankzij slaap ontstaat er een verbetering in de verdieping van het geheugen. Terwijl je slaapt worden (aan)geleerde activiteiten en herinneringen georganiseerd in je hoofd. Hierdoor is het makkelijker om deze herinneringen terug te halen en verbanden te kunnen leggen. Daarbij is het zo dat wanneer je bent uitgerust je duidelijker kunt nadenken en beter in staat bent om beslissingen te maken. Het rationeel denken gaat je gemakkelijker af wanneer je goed geslapen hebt.

brain idea

Bron: Pinterest

3. Een gezond hart

Wist je dat er bij te weinig slaap een grotere kans is op hartritmestoornissen? Waarom zou je dan nog riskeren om te korten op zoiets fijns als slapen?

4. Beter immuunsysteem

Dankzij voldoende slaap vind er in je lichaam een optimalisatie plaats van je immuunsysteem. Hierdoor verminderd de kans op griep of verkoudheid. Het is zelfs zo dat een griepvaccinatie minder goed zijn werk doet wanneer er een te kort is aan slaap.

5. Hormonale balans

Als er sprake is van te weinig slaap, slinken de hormonen in je lichaam die normaal je eetlust onderdrukken. Door slaap blijft je hormonale balans in tact, hiermee vraagt je lichaam eerder om gezond eten dan voedsel zonder voedingswaarden.

baby sleeping with dogs

Bron: Buzzfeed

6. Pijn vermindering

Slaap werkt als een natuurlijke pijnremmer. Dankzij slaap word je pijngrens verhoogd. Je zult zelf ook merken dat wanneer je slecht hebt geslapen je vaker last hebt van pijntjes in je lichaam, dan wanneer je als een roos hebt liggen dromen en volkomen uitgerust je bed uit stapt. Daarbij is het zo dat wanneer je slaapt, je cellen meer proteïnen aanmaken, wat binnen je lichaam gebruikt wordt ter reparatie. Een goed voorbeeld hiervan is de snellere genezing van spierpijn dankzij slaap.

Heb jij inmiddels ook zo’n zin gekregen om een dutje te doen? Dan hebben we nog een belangrijke tip voor je! Wanneer je overdag wilt slapen om een energie boost te krijgen, stel dan een timer in voor 20 minuten. Een powernap van 20 minuten volstaat namelijk. Wanneer je langer slaapt tijdens een powernap, heeft het een averechts effect en ben je juist vermoeider dan voordat je in slaap viel.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *