Het verschil tussen huidverzorging, huidverbetering en anti-aging

By  |  0 Comments


Een stralende, jeugdige huid krijg je door een gezonde leefstijl, weinig stress en de juiste huidverzorging. Toch zorgt de term huidverzorging voor verwarring. Want als je naar een huidspecialist gaat om vroegtijdige rimpelvorming tegen te gaan, doe je eigenlijk aan anti-aging. Maarja, wat is nu precies het verschil?

 

Huidverzorging: houd de hoornlaag van je huid soepel

Bij huidverzorging behandel je alleen de bovenste (dode laag) van de opperhuid. Je huidverzorging begint met de huid te reinigen met een reinigingsmiddel die de huid niet uitdroogt. Kies daarom voor een middel zonder minerale oliën en vetten, want je wilt zoveel mogelijk vocht in de huid houden.

Rimpeltjes verdwijnen tijdelijk door het opzwellen van de huid

Als de huid eenmaal goed gereinigd is, gebruik je een dag- of een nachtcrème om je huid te beschermen en te verzorgen. In crèmes zitten werkzame stoffen (bijvoorbeeld vitaminen) die vocht in de huid vasthouden. De dode huidcellen in de bovenste huidlagen zwellen door het vocht een beetje op. De huid voelt nu lekker zacht en soepel aan en fijne droogte lijntjes en rimpeltjes vervagen.

Wat je goed moet beseffen is dat je met huidverzorging niets verandert in het levende gedeelte van de huid. Alleen het dode, bovenste laagje wordt soepel gehouden, zodat het lekker comfortabel aanvoelt en de huid niet trekt. Rimpels en fijne lijntjes vervagen dus niet echt, dit lijkt alleen maar zo omdat de bovenste laag (tijdelijk) opzwelt.

huidverbetering

 

Huidverbetering: werkt dieper in op de huid

Met huidverbetering ga je een stapje verder dan de hoornlaag. Huidverbetering werkt in op de diepe lagen van de opperhuid, met als doel de huid te stimuleren om nieuwe cellen aan te maken. Dit kan bijvoorbeeld met een bindweefselmassage of een peeling. Hierdoor kunnen werkzame stoffen in crèmes beter opgenomen worden.

 

Anti-aging

En dan de laatste stap, de methode die het meest diep op de huid inwerkt: anti-aging. Dit kun je bereiken door aan de huid zijn werkzame stoffen terug te geven die de huid zelf te kort komt of niet meer aan kan maken. Een voorbeeld hiervan is collageen.

Collageen is de belangrijkste factor om je huid jong te houden

Heb je wel eens gekeken naar die heerlijke, bolle babywangen? Deze bestaan voor het grootste gedeelte uit collageen! Het zal je dan ook niet verbazen dat collageen zorgt voor stevigheid, vochtbinding en structuur in de huid. Een jonge huid is voor 70% opgebouwd uit collageen. Maar helaas, zodra je ouder wordt, zeker naarmate je de overgang nadert, wordt het collageengehalte in je huid steeds lager.

Collageen toevoegen aan de huid kan niet zomaar

Een collageenmolecuul past namelijk niet door de poriën van je huid heen. Eén zo’n molecuul is drie keer zo groot als de opening van de huid zijn. Gevolg: het collageenmolecuul blijft op de dode huidlaag liggen en doet niks in de onderste lagen van de huid. Collageen heeft de eigenschap om 300 keer zijn eigen gewicht met vocht te binden. De dode huidcellen van de opperhuid zwellen dus wel op, maar doen verder niets voor de huid. Met andere woorden: in plaats van anti-aging, bereik je nu alleen maar huidverzorging.

De oplossing: gesplitst collageen

Plastisch chirurg Erich Schulte ontdekte tijdens de behandeling van slachtoffers van zware ongevallen de belangrijke werking van collageen bij het herstellend vermogen van de huid. Hij ontwikkelde dit verder door en kreeg in 1994 zelfs een onderscheiding voor het splitsen van collageen. Dit collageen kan wel door de poriën heen en dat geeft fantastische resultaten op het gebied van anti-aging en littekenbehandeling.

Dus waar kies jij voor: huidverzorging, huidverbetering of anti-aging?

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *