Thuis sporten; tover je huis om tot thuis fitness!

By  |  1 Comment

Ben ik de enige of heb jij ook geen zin om na je werk naar de sportschool te gaan? ’s Ochtends sta je bijtijds op, eenmaal op werk zit er geen rem op en dan mag je als beloning ’s avonds in de file staan. Misschien is dat wel één van de meest vervelende dingen die er bestaan. Zelf heb ik dan echt geen zin meer om mijn sporttas in te pakken en op de fiets te springen. Daarom heb ik  besloten om thuis te gaan sporten! Naast een matje en wat attributen heb je niet heel veel nodig. In dit artikel leg ik je uit hoe makkelijk het is om je huis om te toveren tot een thuis fitness zodat jij thuis aan de slag kunt! Wie weet kun jij je vriend ook nog overhalen  zodat hij er in de zomer bijloopt zoals Jamie Trenité . Ik ben niet de enige die dat een leuk uitzicht vond toch?

Must have nummer 1: fitnessmat of yogamat

Het maakt hierbij niet uit of je een grote ruimte tot je beschikking hebt of een kleinere. Een matje kun je altijd wel ergens kwijt. Dat geldt voor zowel de plek die hij inneemt tijdens het gebruik als de ruimte die hij in beslag neemt als je hem opbergt. Nog een voordeel is het feit dat een fitnessmat of yogamat niet erg duur is . Bij de Action kun je al een yogamat kopen voor €3,99! Wat houdt je nog tegen?

Een fitnessmat is absoluut onmisbaar in jouw eigen thuis fitness! Binnen 20 seconden kun jij al beginnen aan je setje sit ups of aan je setje leg raises! Doordat er geen drempel is, ben je eerder geneigd om een aantal oefeningen te doen. Het is bewezen dat je echt niet 2 uur per dag in de sportschool hoeft te zwoegen voor resultaat. Hoe vaker, hoe beter gaat hier dus niet op.

Zolang je iedere dag 20 minuutjes besteedt aan je buikspieren, aan je core of enkele stabiliteitsoefeningen doet, ben je al goed op weg. Want gedurende de dag beweeg je ook nog genoeg als je af en toe de trap pakt of naar de supermarkt fietst. Wel moet ik erbij zeggen dat dit afhankelijk is van je doel.

Bulken voor de zomer

Begin jij namelijk aan je bulk periode en wil jij extra gespierd de zomer door? Dan heb je ongetwijfeld veel meer nodig dan de yogamat. Wil je droogtrainen?  Dan raad ik je aan om 6 uur per week in de sportschool te staan. Toen ik drie keer per week naar de sportschool ging voor 1,5 uur merkte ik zeker verschil tussen de workout in de sportschool of thuis. Maar dit wil niet zeggen dat mijn workout thuis geen effect had. Alleen een ander effect, maar alsnog gewenst.

Must have nummer 2: een kettlebell kopen of dumbbell aanschaffen

Algemeen bekend: met een tegengewicht presteer je beter dan wanneer je traint zonder gewicht. Een oefening met gewichten kan al flink meer inspanning vereisen dan exact dezelfde oefening maar dan zonder gewicht.

Ook deze sportbenodigdheden kun je tegen een lage prijs kopen bij de Action. Enkele fijne oefeningen met een kettlebell of dumbbell zijn de volgende:

 • Lunges;
 • Squats;
 • The kettlebell swing;
 • Deadlift;
 • Dumbell 2-arm extension;
 • Side Bends;
 • Schuine buikspieroefeningen.

Dit zijn slechts een aantal oefeningen van een hele reeks. Staat jouw lievelingsoefening er niet tussen? Laat het mij weten in de reacties dan voeg ik hem graag nog toe.

Kettlebell licht gewicht

Must have nummer 3: kies voor de yogabal of fitnessbal

De fitnessbal of de yogabal, zijn exact hetzelfde, en zijn handige hulpmiddelen om de buikspieren te trainen. Zo heb je bijvoorbeeld de bekende oefening waarbij je met de rug en benen plat op de grond gaat liggen en de bal tussen je voeten neemt. Vervolgens breng je de benen (en dus ook de bal) en  je bovenlichaam omhoog, grijp je de bal tussen je voeten vandaan en raak je met de bal de vloer achter je hoofd aan. In principe maak je een halve draai van 180 graden met de bal.

Must have nummer 4: schaf een sport springtouw aan

Bracht jij vroeger ook uren door met je springtouw? Samen met de straat deed je een wedstrijdje wie het het langst kon volhouden. Hoeveel kusjes heb jij iemand gegeven? Of hadden jullie een ander liedje?
Zonder dat je het besefte was jij ontzettend goed bezig. Touwtje springen is namelijk een ontzettend goede manier om vet te verbranden. Vooral wanneer je het springen afwisselt met verschillende tempo’s. Waar je vroeger wellicht een heel licht springtouw had of een springtouw dat geluid maakte, zijn de speciale sport springtouwen verzwaard met gewicht in de handsvatten.

De ultieme thuis fitness is niet in één ruimte

Bij een fitness ruimte denk je misschien aan een ruimte waar al je sportmaterialen liggen of misschien de slaapkamer waar je je yogamat hebt liggen. Maar de ideale thuis fitness bevindt zich in je hele huis. Loop een paar keer extra de trap op en af in een iets hoger tempo. Gebruik de tuin om touwtje te springen. Je kunt je stoelen, banken of tafels gebruiken voor een aantal oefeningen. Tijdens het tandenpoetsen doe je een paar squats en terwijl je de pasta kookt kun je je kuiten trainen door simpelweg op je tenen te gaan staan en vervolgens je hielen te laten zakken tot vlak boven de grond en dit 20x te herhalen. Wil je toch een keer naar buiten voor de afwisseling? Ren dan een paar kilometer om je huis of in een park en neem desnoods de kettlebell of de dumbell mee voor wat extra oefeningen.

Lichte gewicht dumbbells, hardloopschoenen en een yogabal.

Ben jij klaar om te zweten?

Na al deze informatie kun jij zelfstandig aan de slag in jouw thuis fitness! Kies jij alleen voor de yogamat of ook voor de gewichten? Ik ben heel erg benieuwd hoe jij het thuis sporten ervaart en wat jouw favoriete oefeningen zijn. Heb jij nog tips voor de andere thuissporters? Laat deze dan gerust achter in de reacties!

Veel liefs,

Naantje

Beoordeel dit artikel:
[Total: 1 Average: 5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

1 Comment

 1. Marie

  8 april 2020 at 16:42

  Ik heb ook de nodige materialen aangeschaft om thuis te kunnen sporten. Toch vind ik het lastig om de juiste oefeningen te vinden die bij mij passen. Ik ga met deze informatie snel verder op zoek naar handige tips!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *