Is koffie gezond? Het effect van cafeïne op je gezondheid

By  |  0 Comments

De dag is pas echt goed begonnen als je het eerste kopje koffie achter de rug hebt. Even goed wakker worden met een kop warme koffie tussen je handen helpt om lekker op te starten. Toch? Veel mensen kunnen niet zonder koffie, maar hoe gezond is dat eigenlijk? Koffie is rijk aan cafeïne, wat is het effect daarvan op je gezondheid? In dit blog lees je er meer over.

Cafeïne

Voor een groot deel van de mensen hoort koffie bij dagelijkse rituelen. Maar… Zorg jij eigenlijk wel goed voor jezelf door koffie zo’n belangrijke rol te geven? Een gemiddeld kopje koffie bevat zo’n 85 gram cafeïne. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse mannen gemiddeld 600 milligram cafeïne binnenkrijgen. Voor vrouwen ligt dat op 500 milligram. Eigenlijk is dat te veel, het voedingscentrum legt de grens bij 400 milligram per dag. Kinderen zouden geen cafeïnerijke producten moeten gebruiken. Dat betekent dat zij ook uit moeten kijken met cola, ijsthee, chocolade en de beruchte energiedrankjes.

Effecten

In thee zit ook cafeïne, dan wordt het theïne genoemd, maar het stofje is hetzelfde. Veel mensen, zeker sporters, vinden dat ze baat hebben bij het binnenkrijgen van cafeïne en daar hebben ze deels gelijk in. Als je één of twee kopjes koffie per dag drinkt, ervaar je een betere concentratie. Je prestaties verbeteren en je vermoeidheid raakt op de achtergrond. Binnen vijf minuten is de helft van de cafeïne uit je kopje koffie al in je lichaam opgenomen, al na een half uur kun je het verschil merken. Je kunt ook merken dat je moet plassen, dat komt doordat cafeïne je nieren stimuleert. Geen zorgen, je verliest niet méér vocht door koffie te drinken, je verliest het alleen sneller.

Schadelijk

Maar te veel cafeïne is schadelijk voor je gezondheid. Kinderen zouden geen cafeïnerijke producten moeten nuttigen, omdat het hun zenuwstelsel aantast. Bij volwassenen is dat risico niet zo groot, maar ook bij hen kan te veel cafeïne schadelijk zijn. De meest genoemde problemen die mensen ervaren zijn rusteloosheid, slaapproblemen, hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen.

Alternatief

Koffie is dus niet per se ongezond voor je, je moet het alleen met mate drinken. Maak je dus geen zorgen als je de dag begint bij het koffiezetapparaat op kantoor, zorg alleen dag je er niet de hele dag staat. Of drink cafeïnevrije koffie. Net zo lekker, een stuk minder belastend voor je lichaam.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *