Schimmelplekken in huis voorkomen, hoe doe je dat?

By  |  0 Comments

Het is iets waar niemand op zit te wachten en waar je zo snel mogelijk vanaf wilt. Toch komt het in heel veel huizen voor. Waar het over gaat? Over schimmel. Je herkent het aan kleine groene, bruine of zwarte puntjes. Behalve dat het lelijke plekken geeft, die lastig te verwijderen zijn, is schimmel in huis ook nog eens hartstikke slecht voor je gezondheid. Maar hoe voorkom je nu schimmelplekken in huis? Ik ging op onderzoek uit en ontdekte de volgende 4 slimme tips, die ik graag met je deel.

1. Goed ventileren

Een hoge luchtvochtigheid in huis is een belangrijke veroorzaker van schimmelplekken. Door continu te ventileren zorg je ervoor dat overtollig vocht wordt afgevoerd. Dit doe je bijvoorbeeld door ventilatieroosters open te zetten. Vooral in een vochtige ruimte als een badkamer is ventileren erg belangrijk. Schimmel in een badkamer voorkomen doe je daarom bij voorkeur met behulp van ventilatieroosters, of nog beter: een goed ventilatiesysteem. Zet dit systeem tijdens het douchen op de hoogste stand en laat het tot minstens een kwartier daarna aanstaan.

Overigens komt schimmel niet alleen in de badkamer voor helaas. Andere plekken in huis zoals de keuken, de ruimte waar je wasmachine staat of je slaapkamer kunnen ook gevoelig zijn voor schimmelplekken. Zorg ook hier voor een goede ventilatie. En bedenk daarbij dat af en toe luchten door alle ramen tegen elkaar open te zetten goed is, maar dat dit geen vervanging is voor continu ventileren.

2. Meet de luchtvochtigheid

Schimmels zijn, zoals gezegd, dol op vocht. Heb je het idee dat de luchtvochtigheid in huis aan de hoge kant is, hoe goed je ook ventileert? Dan is het aan te raden om een vochtmeting uit te voeren. Dit is iets dat veel grote bedrijven standaard doen, omdat zij weten dat schimmels funest zijn voor hun producten. Maar waarom zou je dit in huis niet doen? Hiervoor hoef je niet meteen een professionele vochtmeter aan te schaffen. Voor een paar tientjes tik je al een huis-tuin-en-keuken hygrometer op de kop, die je precies vertelt hoeveel vocht er in de lucht in huis zit.

3. Isoleer je woning

Als je woning slecht geïsoleerd is, dan kan je ventileren wat je wilt, maar zal je last blijven houden van vocht en schimmelplekken. Dit komt doordat vocht van buiten naar binnen komt. Bijvoorbeeld via de muren, ramen, vloer of het dak. Bovendien is het veel lastiger om een slecht geïsoleerd huis warm en droog te stoken. Het isoleren en verduurzamen van je huis is daarom niet alleen slim om vocht en schimmelplekken tegen te gaan, maar scheelt je uiteindelijk ook in de energiekosten. Een goede isolatiemaatregel is het vervangen van enkele beglazing door HR++(+) glas. Ook kan je bijvoorbeeld radiatorfolie achter de verwarming plaatsen en tochtstrips aanbrengen langs deuren en ramen. Wil je het uitgebreider aanpakken? Laat je dan goed voorlichten over de juiste maatregelen en laat de uitvoer over aan een erkend bouwbedrijf.

4. Gebruik schimmelwerende middelen

Tot slot kan je zelf ook nog aan de slag met schimmelwerende middelen. Start met het verwijderen van de schimmelplekken met een speciale schimmelreiniger. Maar lees voor gebruik eerst goed de verpakking, want deze middelen mogen niet op ieder oppervlak gebruikt worden. Als alternatief kan je ook soda, azijn of bleekmiddel gebruiken. Zet tijdens het schoonmaken met deze middelen wel altijd even een raampje open. Wanneer je de schimmelplekken helemaal hebt verwijderd, kan je het plafond of de muur overschilderen met antischimmelverf. Dit is verf die speciaal ontwikkeld is voor het schimmelvrij houden van vochtige ruimtes zoals badkamer en keuken. Een ideale uitvinding dus! Maar let er wel op dat je ondanks de verf goed blijft ventileren, voor een aangenaam, warm en droog binnenklimaat.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *