5 tips om je woning te verduurzamen

By  |  0 Comments


Er valt weer een dure energierekening op je deurmat en je krijgt ook nog eens geen geld terug van je energieleverancier? Dan wordt het tijd om je woning te verduurzamen en te besparen op je maandelijkse vaste lasten. Het verduurzamen van je woning is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Een bijkomstig voordeel is dat je huis een gunstigere energielabel krijgt. Hierdoor is het makkelijker om je huis in de toekomst te verkopen. Bekijk hieronder onze top-5 tips om je woning te verduurzamen.

1.      Zorg voor een goed geïsoleerd huis

Een goede eerste stap om je woning te verduurzamen is het huis goed isoleren. Met een goed geïsoleerde woning blijft je huis tijdens de koude winterdagen op kamertemperatuur. Hierdoor hoeft de verwarming niet of minder vaak aan, waardoor je flink kan besparen op je stookkosten. Anderzijds blijft je woning tijdens de warme zomerdagen lekker koel. Dubbel voordeel dus! Je kunt je woning op de volgende manieren beter isoleren:

  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Muurisolatie
  • Enkel glas vervangen door dubbel glas

2.      Vervang je oude cv-ketel

Vervang je oude cv-ketel door een hoogrendementsketel. Een HR-ketel maakt gebruik van de vrijgekomen waterdamp om het water opnieuw te verwarmen. Bij reguliere cv-ketels gebeurt dit niet, waardoor de vrijgekomen waterdamp direct verdwijnt in de afvoerpijp. Niet heel erg duurzaam, vind je niet? Door het vervangen van je cv-ketel door een HR-ketel, kun je tot wel 20% besparen op je stookkosten.

3.      Vervang je lampen met LED-verlichting

Het is geen geheim dat LED-verlichting energiezuinig is. Ondanks dat de omzet in de LED-sector blijft stijgen, wordt er nog relatief weinig gebruik gemaakt van LED-verlichting. Als we naar de cijfers kijken van een rapport gepubliceerd door Milieucentraal.nl, zien we dat slechts 2% van alle huishoudens gebruik maakte van LED-verlichting in 2012. Dat aantal is wel flink gestegen tot 20% in 2015. Ondanks dat LED-verlichting duurder is in de aanschaf ten opzichte van gloeilampen, verbruiken ze tot wel 85% minder aan energie.

4.      Kies voor vloerverwarming

Vloerverwarming zorgt niet alleen voor een wooncomfort, ook draagt het bij aan duurzaam wonen. Niet voor niets wordt vloerverwarming standaard aangelegd bij nieuwbouwprojecten en woningrenovaties. Daarnaast is vloerverwarming niet zichtbaar voor het oog, waardoor je optimaal gebruik kan maken van je woningruimte. Vloerverwarming is zuiniger dan reguliere verwarming omdat de warmte geleidelijker verspreid wordt. Daarnaast liggen de transport- en productiekosten ook veel lager. Wist je dat het ook mogelijk is om een vloerverwarming onder een houten vloer te plaatsen?

5.      Wek zelf energie op met zonnepanelen

Zelf groene energie opwekken door middel van de zon? Duurzamer kan bijna niet! Een woning met zonnepanelen komt in aanmerking voor een gunstigere energielabel en verhoogt ook de waarde van je woning. Omdat zonnepanelen niet goedkoop zijn in de aanschaf, kan je gebruik maken van subsidies en de btw terugvragen. Wek je meer energie op dan je verbruikt? Dan kan je de extra opgewekte energie zelfs terug verkopen aan je energieleverancier. De investering in zonnepanelen wordt gemiddeld in 10 jaar terugverdiend.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 1 Average: 5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *