Zorg jij eigenlijk wel goed voor jezelf?

By  |  0 Comments

‘’Goed voor jezelf zorgen’’. Iets dat heel vanzelfsprekend klinkt, maar in de praktijk vaak wordt vergeten. Hoe dat komt? Misschien heb je het te druk met je werk, je ouders, je relatie, je vrienden, vriendinnen en nog een hoop andere afspraken die je na moet komen. Let erop dat je jezelf niet weg gaat cijferen om anderen een plezier te doen. Neem ook genoeg tijd voor jezelf. Zo kun je ook veel meer voor anderen betekenen. Hoe dat werkt? Lees de 8 tips in dit artikel!

1. Zorg dat de belangrijkste relaties in je leven sterk zijn

Hoewel zaken als het huishouden, je werk, to do lijstjes en ontwikkeling belangrijk zijn, zorgen onze relaties ervoor dat we het meeste geluk ervaren. Hoe sterker deze relaties zijn, hoe gelukkiger jij je zult voelen. Wat je kunt doen om je relaties te versterken? Luister meer naar de ander, oordeel minder en accepteer meer. Stop je kostbare tijd in de mensen die jij belangrijk vindt.

2. Stop met piekeren

Piekeren kost je energie. De grootste tip om te stoppen met piekeren is om andere dingen te gaan doen. Probeer ook eens al je gedachten op te schrijven. Dan ‘staat het ergens’ en hoef je er niet constant meer over na te denken.

3. Denk aan je welzijn

Beweeg je genoeg? Eet je grotendeels gezond? Drink je veel te veel alcohol? Doe je te veel dingen waar je niet blij van wordt? Neem je dagelijkse gewoontes eens onder de loep en probeer iedere dag jezelf met kleine stapjes te verbeteren. Als je het roer van alles om gaat gooien hou je het minder lang vol. Maak van ieder verbeterpunt langzaamaan een ‘gewoonte’ zodat het bij je nieuwe levensstijl gaat horen.

4. Word sterker

Bij genoeg bewegen denken de meeste mensen aan hardlopen of fietsen. Cardio dus. Je kunt echter ook beginnen met (lichte) krachttraining. Je gaat er dan fitter en strakker uitzien en je wordt ook nog eens sterker. Misschien vind je krachttraining wel veel leuker dan cardio. In het begin zal het wennen zijn. Je kunt sporten ook leuk maken voor jezelf door je favoriete muziek en een headset mee te nemen. Een nieuwe outfit kan ook voor extra motivatie zoeken. Door te sporten komen er ook nog eens gelukshormonen vrij. Win, win dus!

5. Ga mediteren

Het is bewezen dat regelmatig mediteren goed voor de mens is. Je hoeft niet meteen een half uur nergens aan te denken. Bouw de minuten op. In het begin is zelfs 5 minuten al prima. Probeer eerst eens te focussen op je ademhaling. Laat andere gedachten gewoon voorbijkomen. Breng je aandacht direct daarna weer terug bij je ademhaling. Na een aantal keer mediteren zal je steeds vaker merken dat je minder wordt afgeleid tijdens de meditatie. In het begin kun je ervoor kiezen om begeleide meditaties te volgen. Er zijn er genoeg te vinden op internet. Later kun je het helemaal zonder begeleiding proberen. Deze gewoonte is erg effectief voor je innerlijke rust.

6. Waardeer de kleine dingen

Als je erover nadenkt kun je van ieder moment een geniet momentje maken. Net verse koffie bij de automaat gehaald? Geniet hier bewuster van. Let erop hoe je verse, warme koffie proeft en aan voelt. Wees blij dat je dit gewoon kunt pakken. In de Westerse wereld willen we vaak alleen maar groter en meer, terwijl we ook blij kunnen zijn met wat er al is. Kijk eens wat meer rond en praat met meer verschillende mensen. Verwonder jezelf over al het moois om ons heen. Wees dankbaar. Dit kun je ook trainen door middel van mediteren of het bijhouden van een dankbaarheidsboekje.

Heb jij nog waardevolle tips om beter voor jezelf te gaan zorgen?


Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *