Alles wat je moet weten over insulineresistentie

By  |  0 Comments


Als je overgewicht hebt, kan je lichaam minder gevoelig worden voor het hormoon insuline. Dit heet insulineresistentie en is de voorbode voor de ontwikkeling van diabetes type 2. Wij vertellen je alles wat je moet weten over insulineresistentie en wat je hieraan kunt doen.

 

Visceraal vet

De hoeveelheid vetweefsel in je lichaam neemt toe als je zwaarder wordt. Er komt ook meer vet rond de organen en in de buikholte te zitten, visceraal vet genoemd. Dit vetweefsel is gevaarlijk omdat dit het risico op onder andere insulineresistentie, diabetes, hoge bloeddruk, leveraandoeningen en haart- en vaatziekten vergroot. Daarnaast heb je een groter risico op darm- en borstkanker als je meer visceraal vet hebt. De vetcellen in je buik maken namelijk stoffen aan die onder andere als gevolg hebben dat je lichaam ongevoeliger wordt voor insuline. 

 

Compensatie door de alvleesklier

Op het moment dat je lichaam steeds minder gevoelig wordt voor insuline, gaat je alvleesklier proberen om dit te compenseren door meer insuline aan te maken. Hierdoor heb je meer insuline in je bloed dan normaal omdat je lichaam anders niet reageert. Dit heet hyperinsulinemie en zorgt voor diverse gezondheidsproblemen. De belangrijkste taak van insuline is glucose uit het bloed halen en in de cellen brengen. Hierdoor krijgen de cellen in je lichaam de nodige brandstof en kunnen ze goed functioneren.

Dat proces verloopt niet goed als insuline niet goed werkt. Er zit wel veel glucose in het bloed, je bloedsuikerspiegel is hoog maar je cellen en spieren krijgen niet genoeg suiker binnen. Hierdoor voel je je erg vermoeid. Uiteindelijk ontstaat diabetes type 2 waarbij de bloedsuikers blijvend te hoog worden. Insulineresistentie wordt ook wel pre-diabetes genoemd. 

 

Aankomen door insuline

Het vervelende van insulineresistentie is dat het nog moeilijker wordt om af te vallen. Dit komt doordat insuline de vetopslag stimuleert. Het wordt dus lastiger om gewicht te verliezen wanneer je veel insuline in het bloed hebt. Het is dus belangrijk om op tijd in actie te komen als je vermoed dat je insulineresistentie hebt of hierop afstevent. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen.

 

Meer bewegen

Door meer te bewegen merk je onmiddellijk een positief effect op de insulineresistentie. De spieren kunnen namelijk gemakkelijker glucose uit het bloed halen door lichaamsbeweging. Alle beweging is goed, maar voor een dubbel effect valt het aan te raden om buiten te bewegen. Onderzoek toont namelijk aan dat een vitamine D-tekort verband houdt met insulineresistentie. Door buiten te sporten maakt je lichaam zelf vitamine D aan en vitamine D kan je helpen bij afvallen

 

Koolhydraten en zoetigheden vervangen

Door gezonder te gaan eten stabiliseer je de bloedsuikerspiegel. Start bij het vervangen van koolhydraten en zoetigheden door gezonde vetten en eiwitten. Hierdoor zit je langer vol waardoor je minder snel gaat snacken. Dit zijn 3 lekkere koolhydraatarme recepten. Drink geen frisdrank meer maar kies liever voor thee of water. Onbewerkte en verse producten mag je gewoon volop eten. Streef naar 500 gram groenten per dag en varieer zoveel mogelijk.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *