Je dieet in balans tijdens de feestdagen: zo geniet je zonder schuldgevoel

By  |  0 Comments


De feestdagen staan weer voor de deur. 2020 is in alle opzichten een bijzonder en tumultueus jaar. Misschien heb jij nog geen idee hoe je de feestdagen in gaat richten. Maar, als jij net als velen aan je bakskills hebt gewerkt dit jaar, komt er waarschijnlijk een uitgebreid en smaakvol diner op tafel te staan onafhankelijk met wie en waar jij de feestdagen viert. 

Van kerstbrood in de ochtend, kerstkransjes bij de koffie en een vijf-gangendiner in de avond, het kan niet op. Hoe zorg je ervoor dat je kunt genieten maar wel de balans houdt, zodat je je achteraf niet opgeblazen en schuldig voelt? Wij geven je een paar tips voor balans in je dieet tijdens de feestdagen.

 

Geniet van het eten

Als jij alle andere dagen van het jaar gezond leeft, is het helemaal geen ramp om de touwtjes met de kerst wat te laten vieren. Geniet van het eten en het drinken en realiseer je hoe gelukkig je bent met het samenzijn. De feestdagen draaien om deze gezelligheid met familie en vrienden. Dat gezegd hebbende is het ook niet prettig voor je lichaam als je veel te veel hebt gegeten. Kauw je eten bewust en schep niet nog een keertje op wanneer je al propvol zit.  Dit kan invloed hebben op je darmflora en je wilt natuurlijk geen dagen last hebben van een opgeblazen gevoel, diarree of constipatie na het vieren van de feestdagen.

 

De frisse buitenlucht in

Maak ’s ochtends vlak nadat je wakker wordt een lange ochtendwandeling. Je verbrandt direct wat calorieën wat het vele eten tijdens de feestdagen een beetje compenseert. Daarnaast is de buitenlucht goed voor je humeur. Bij beweging in de frisse buitenlucht komen onder andere de hormonen endorfine, serotonine en dopamine vrij. Deze zorgen samen voor een betere regulering van je eetlust, een gezond slaappatroon en een algeheel gelukkiger gevoel.  

Een andere prettige en laagdrempelige vorm van lichaamsbeweging is yoga. Op YouTube zijn gigantisch veel filmpjes te vinden die je helpen bij het stimuleren van de spijsvertering. Veel van de houdingen helpen je ook om overbodige gifstoffen af te voeren door stimulatie van de darmen, blaas, nieren, lever en maag. Of misschien heb je wel een eigen gym gecreëerd thuis, zodat je tussendoor eventjes kunt sporten.

 

Water drinken

De drank kan rijkelijk vloeien tijdens het kerstdiner en dat is helemaal niet erg. Alcohol is niet gezond, maar een glaasje op zijn tijd kan lekker zijn. Het is verstandig om een aantal glazen wijn te vervangen voor water. Je blijft genieten van een drankje, maar bespaart een hoop calorieën én voelt je de volgende dag een stuk fitter. 

 

Gezonde snacks

Als je al een paar grote maaltijden eet op een dag, zijn extra snacks eigenlijk niet nodig. Vind jij het toch wel zo gezellig om wat te snacken te hebben bij de borrel? Serveer dan lekkere snackgroenten, zoals tomaatjes, wortels, reepjes paprika en komkommer als borrelhapje. Maak hier een lekkere dip of hummus bij en het is smikkelen geblazen.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *