Zo leg je een nieuw gazon aan in je tuin

By  |  0 Comments

Wil je graag een nieuw gazon in je tuin aanleggen? Dan zijn er een aantal opties. Als je veel tijd en geduld hebt, dan kun je je gazon zaaien met graszaad. Wil je liever meteen een goed resultaat zien? Dan is het beter om voor graszoden te gaan. Aan beide keuzemogelijkheden kleven voor- en nadelen. In dit artikel kun je daarom meer lezen over het aanleggen van graszoden, het zaaien van een gazon en welke keuze het beste bij jouw situatie past.

Prijs vs. tijd

Zaaien is de voordeligste optie, want graszaden zijn relatief goedkoop in vergelijking met graszoden. Graszoden zijn daarentegen vaak een dure investering, al hangt dit uiteraard ook deels af van de oppervlakte van je gazon. Het grote voordeel van graszoden is wel dat je deze het hele jaar door kunt aanleggen, tenzij het vriest of het kwik boven de dertig graden stijgt. Graszaden zaaien kun je alleen van de lente (mei) tot aan de herfst (augustus) doen, dus je moet rekening houden met de jaargetijden.

Voor de sier of ook om op te spelen?

Bij zowel zaden als zoden zijn er allerlei soorten gras mogelijk. Het hangt vaak af van de vraag wat je met het gazon wil doen. Gaan vooral de kinderen en/of huisdieren erop spelen? Dan zul je sterk gras nodig hebben omdat het gras snel zal slijten door het spelen. Is je gazon vooral voor de sier? Dan hoeft het gras minder sterk te zijn.

Ploeg de grond nog even goed om en zorg dat de boel egaal is voordat je met het aanleggen van de zoden of het zaaien van de zaadjes begint. Vooral als je graszoden gaat aanleggen is het belangrijk dat de bodem goed egaal gemaakt is, want anders krijg je gaten en hobbels. Met een rol of een plank kun je de grond plat maken voordat je de graszoden erop legt.

Ook bij het zaaien van graszaadjes is een egale bodem belangrijk. Ook moet je ervoor zorgen dat vogels niet de graszaadjes gaan opeten! Je kunt zelf vogelverschrikkers maken als je een beetje creatief bent. Zo kun je een stuk draad over het gazon spannen en hier stukken van bijvoorbeeld een plastic tasje aan hangen. Als de wind een beetje waait, zullen de vogels schrikken en weggaan, waardoor ze geen zaad meer van de grond zullen pikken.

Verzorging van het gazon

Bij zowel graszoden als graszaden is de verzorging na het aanleggen ervan erg belangrijk. Ten eerste is het goed om te weten dat de grond niet al te droog mag worden, dus zorg ervoor dat je je nieuwe gazon flink wat water geeft in de eerste dagen na het aanleggen ervan. Daarna moet je het rustiger aan doen met water, want teveel water geven is ook weer niet goed voor je gazon. Gebruik daarnaast ook mest om de groei van het gazon te stimuleren. Voor graszoden heb je vaak net iets andere mest nodig dan voor graszaden, maar in tuincentra kun je uitgebreid advies krijgen over welk soort mest het meest geschikt is voor jouw gazon. Het bemesten kun je het beste meteen na het leggen van de zoden of het zaaien van de zaden doen, want dan kan het gras optimaal gebruik maken van de voedingsstoffen in de mest. Groeit het gras nu eenmaal, dan kun je het meestal na vier weken voor het eerst maaien.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *