Hoe houd je werk en privé in balans? 4 tips!

By  |  0 Comments


Leven en werk balanceren lijkt vaak een van de moeilijkste dingen om te doen. Of je nou voor jezelf werkt, een management functie hebt bij een bedrijf of misschien student bent met een bijbaan, de grenzen kunnen gemakkelijk vervagen. Hier zijn vier tips om de balans weer in evenwicht te krijgen en het zo te behouden.

1. Stel grenzen in en hou je eraan

Het is belangrijk om alles van het werk op het werk te laten, en alles van thuis, thuis. Duidelijke grenzen stellen, zoals als elke dag 5 uur van het werk vertrekken zodat je tijd hebt voor familie en vrienden, is imperatief. Het is ook belangrijk om duidelijke verwachtingen te stellen van de mensen in jouw omgeving. Heb je een leidinggevende functie? Geef je grenzen aan bij je werknemers. Als je op tijd begint en op tijd vertrekt zullen anderen op de werkvloer standaard jouw tijd respecteren. Zo zit je niet thuis met opdrachten die nog uitgevoerd moeten worden.

2. Neem pauzes

Ook al ben je iemand die zeer productief is, kan er niet meer dan genoeg benadrukt worden hoe belangrijk het is om pauzes te nemen. Loop even weg van jouw computer om 5 minuten te genieten van de frisse lucht. Hierdoor laden jouw hersenen even op en geeft het je voldoende energie om de dag sterk te eindigen. Hetzelfde geldt voor thuis. Soms is een pauze nemen niet zo zeer een wandeling maken of eerder stoppen met werken. Het kan misschien betekenen dat jij een schoonmaakster moet inhuren, die het huis spik en span maakt. De extra uur die je dan hebt, kun je besteden door iets leuks te doen voor jezelf of met anderen.

3. Aanwezig zijn

Tegenwoordig hebben wij, dankzij onze smartphones en social media, veel en snel toegang tot elkaar en onze bezigheden. Toch moet je dit onthouden: je mist meer dan je meemaakt. Helemaal niet erg.

Wees aanwezig. Als iemand met je praat, het zij op het werk of thuis, gun diegene jouw volledige aandacht. Je zult versteld staan hoeveel dat voor mensen betekent. Het laat simpelweg zien hoeveel waarde jij hecht aan thuis of aan het werk zijn.

4. Slapen doen we nu

“Ik slaap wel wanneer ik dood ben” kun je vanaf nu uit jouw vocabulaire halen. Slapen is belangrijk voor jouw gezondheid en om goed te kunnen functioneren. Als jouw gedachten alle kanten op gaan en je kunt niet focussen omdat je uitgeput bent, zullen de grenslijnen sneller vervagen. Geef prioriteit aan vroeg naar bed gaan. Het lijkt misschien kinderachtig, maar het maakt een groot verschil als je morgen naar het werk gaat.

Wees opzettelijk met balans behouden in jouw leven. Niet omdat je zegt balans te willen betekent het dat het werkelijk zal gebeuren. Jij moet doelbewuste keuzes maken om het te laten gebeuren.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *