4 keer veilig de winter in!

By  |  0 Comments


Het is weer winter. Hierbij is het leuk als het sneeuwt, maar er komen ook veel ongemakken bij kijken. De winter is koud, glad en er kan op sommige dagen een fikse wind zijn. Wees hier dus goed op voorbereid! De sneeuwbuien en strenge vorst kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen, het is dus belangrijk om tijdens de winter veilig te blijven en ongelukken te voorkomen.

1. Zorg dat je goed zichtbaar bent

In de winter lijken de dagen korter omdat al vroeg donker wordt buiten. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen en vooral in combinatie met een sneeuwbui moet je goed zichtbaar zijn. Draag daarom kleding met reflectoren als je gaat fietsen, hardlopen of bijvoorbeeld de hond aan het uitlaten bent. Zo val je beter op voor verkeer op de weg en tegenliggers op het loop –of fietspad. Doe dit door een reflecterend veiligheidshesje te dragen of kleding met reflectoren aan te schaffen. Vaak zitten de reflectoren hierbij op de mouwen en bij de enkels/bovenbenen van een broek.

2. Draag beschermende kleding

Het weer is vaak onvoorspelbaar in de winter en ook zie je een glad wegdek of glibberige bocht niet altijd aankomen. Wees dus voorbereid om mogelijke valpartijen en schaf een helm aan voor tijdens het fietsen. Een bocht maken op glad wegdek kan namelijk erg tegenvaller. Het is in dit soort gevallen beter om alvorens de situatie in te schatten en deze zo veilig mogelijk te laten verlopen door tijdig van je fiets af te stappen. De kleding die je tijdens de winter draagt moet warm genoeg zijn (draag meerdere lagen), waterbestendig en winddicht. Dit zijn de belangrijkste aspecten waaraan je winterkleding moet voldoen. Schoenen met een goede voering en grip zijn tijdens de winter onmisbaar! De grip zorgt er namelijk voor dat je ook op gladde ondergronden kan blijven staan.

3. Onderhoud je voertuig

Het is belangrijk je voertuig te onderhouden om veilig rijden in de winter te kunnen waarborgen. Denk bij een voertuig aan een fiets, scooter, auto of scootmobiel. Bij een fiets is het verstandig de banden te controleren of deze voldoende opgepompt zijn (niet te hard, dan verlies je grip) en of het profiel nog van voldoende dikte is. Is het profiel versleten? Koop dan een nieuwe set banden om de winter zo veilig mogelijk door te komen. Bij een auto of scooter zijn dezelfde punten van belang. Zorg hierbij voor voldoende profiel van de banden, start je scooter of auto regelmatig om de motor en accu de winter door te helpen. Zorg er vooral ook voor dat de verlichting in orde is! Dit is van groot belang voor je eigen veiligheid en dat van anderen. De remmen van je voertuig moeten gecontroleerd worden, want indien deze gebruikt moeten worden, is het vaak van belang dat deze snel reageren en hun werk doen.

4. Tref voorbereidingen

Ben je van plan een langer stuk te rijden dan gewend of ga je naar een onbekende plek? Zorg in dat geval dat je goed voorbereidt bent omdat je de wegen niet kent en de afstand lang kan zijn. De verlichting moet in orde zijn om de veiligheid van jou en je tegenliggers te waarborgen, ook zijn winterbanden geen verkeerd idee. Winterbanden zorgen voor extra grip en ook sneeuwkettingen zijn hiervoor een goede oplossing. Controleer het koelvloeistofreservoir en zorg dat deze altijd op niveau is voordat je vertrekt. Kijk voor vertrek tevens naar de accu van je telefoon en TomTom. Zo kun je te allen tijde rijden, bereikbaar zijn en terugvinden als je verkeerd rijdt (vooral fijn met slecht weer of slecht wegdek). Ten slotte raden wij je aan te allen tijde een zonnebril of goede zonneklep in de auto te hebben. De zon kan in de winter laag staan en je verblinden tijdens het rijden, ook de weerspiegeling van de zon op glad wegdek kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Wij wensen je een veilige en gezellige winter toe!

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *