10x waarom een banaan gezond is met vele voordelen

By  |  0 Comments


Dat Nederlanders gek zijn op bananen, blijkt wel uit de consumptiecijfers. Nederlanders eten ruim 720 miljoen bananen per jaar en is hierdoor het derde meest populaire fruit bij de Nederlandse consument. Toch is een banaan meer dan alleen een lekkere en gezonde snack. In dit blog benoem ik de 10 voordelen van het consumeren van een rijpe banaan. Bananen hebben namelijk een positieve invloed op onze gezondheid, verhelpen onze katers, zorgen voor een sneller rijpingsproces van vruchten én verhelpen blauwe plekken!

1. Bananen bevorderen het sporten

Ondanks een gemiddelde banaan maar 9 milligram vitamine C bevat, kent het vele vitamines A en B, mineralen, voedingsvezels, kalium en zetmeel. Dit zorgt ervoor dat je met het eten van twee bananen tot wel anderhalf uur met volle energie kunt sporten en voorkomt het kramp in je spieren.

2. Bananen zorgt voor een beter zicht vermogen

Een banaan bevat gemiddeld 81 milligram Vitamine A. Deze grote hoeveelheid vitamine A beschermt de membranen rond je ogen en laat licht door de hoornvliezen waardoor het zicht van de ogen wordt verbeterd.

3. Fructo-oligosacchardiden bevordert de maag-darmgezondheid

Bananen bevatten een overvloed aan fructo-oligosacchardiden, ook wel afkort als FOS. FOS bevat veel mineralen, zoals magnesium en calcium, wat de botten sterker maken. Ook zorgt FOS en de vele vezels voor een positief effect op je maag-darmgezondheid. Het zorgt er onder andere voor dat de dikke darm een hogere hoeveelheid mineralen opneemt dat weerstand biedt tegen ziektes.

4. Vitamine B6 verhelpt slaapproblemen en voorkomt diabetes type 2

Een banaan bevat veel vitamine B6, namelijk 0,5 milligram. Ook is het rijk aan vezels. Deze combinatie zorgt ervoor dat men minder kans heeft op diabetes type 2. Ook zorgt vitamine B6 zorg voor een betere nachtrust. Het vermindert snurken en kan zelfs slaapstoornissen genezen.

5. Kalium en het natriumgehalte bevordert de hartfunctie

Door het hoge kaliumgehalte en het lage natriumgehalte heeft het eten van een banaan een bloeddrukverlagende werking. Verder beschermt het tegen een beroerte of een hartaanval. Ook is een banaan een bron van ijzer waardoor het bloed sneller door je lichaam stroomt.

6. Bananen helpt tegen depressie

Bananen zijn rijk aan het aminozuur tryptofaan. Dit wordt omgezet naar serotonine dat ervoor zorgt dat je in een goede stemming komt, vrolijker bent, meer ontspant, je humeur beter is en je eetlust onderdrukt. Een banaan is een gezond medicijn dat depressie verhelpt.

7. Antioxidanten maken vrije radicalen onschadelijk

In een banaan zit een hoge hoeveelheid antioxidanten. Antioxidanten zorgen ervoor dat te veel vrije radicalen onschadelijk worden gemaakt. Te veel vrije radicalen zorgen er namelijk voor dat moleculen, cellen en DNA kapot wordt maakt. Hierdoor wordt het proces van veroudering versnelt, krijgen we sneller rimpels en Alzheimer op een jongere leeftijd. Ook zorgen te veel vrije radicalen voor ziektes zoals, hart- en vaatziekte, ontstekingen, beroertes maar ook neemt het de kans toe op kanker. Vandaar dat het belangrijk is dat we antioxidanten binnenkrijgen die de overmate vrije radicalen onschadelijk maken.

8. Banaan helpt tegen kater

Gisteren een goede avond gehad, maar net iets teveel gedronken waardoor je nu met een kater zit? Geen stress, een banaan helpt ook tegen een kater! Door het hoge gehalte aan magnesium zorgt het ervoor dat de bloedvaten zich kunnen ontspannen. Dit verhelpt een barstende hoofdpijn tijdens een kater. Een kater tip: maak een verse bananenmilkshake met honing. Dit zorgt ervoor dat je maag weer kalmeert en het verhoogt de bloedsuikerspiegel zodat de alcohol sneller afbreekt en je uitgedroogde lichaam weer hydrateert.

9. Banaan zorgt voor een sneller rijpingsproces

Naast dat een banaan vele gezondheidsfuncties heeft, is het ook een handig hulpmiddel. Rijpende bananen produceren namelijk veel etheen, een soort hormoongas. Etheen zorgt ervoor dat vruchten sneller rijpen. Dit geldt vaak voor groter fruit zoals appels, peren, perziken, mango’s avocado’s, tomaten, komkommers en natuurlijk bananen zelf. Dus wil je de volgende dag een rijpe avocado kunnen eten? Doe de avocado dan samen met een rijpende banaan in een afgesloten zak zodat het de volgende dag eetrijp is. Net als een banaan heeft een avocado voordelen voor je gezondheid.

10. Bananenschil het geneesmiddel tegen blauwe plekken

Een bananenschil is het geneesmiddel voor de huid. Het zorgt er onder andere voor dat blauwe plekken sneller verdwijnen. Maar niet alleen blauwe plekken, ook insectenbeten, zwellingen, roodheid, jeuk en ontstekingen, zoals puistjes. De binnenkant van de bananenschil kalmeert de huid en verbetert de structuur van je huid. Hierdoor gaat je huid weer zacht en soepel aanvoelen met een egale uitstraling. Dus de volgende keer dat je een banaan eet, gooi dan niet gelijk de bananenschil weg. Maar smeer de binnenkant van de bananenschil over je blauwe plek of over een irritatieplek op je huid zodat je er binnen no-time vanaf bent. Je huid verbeteren op een natuurlijke wijze, doe je met een bananenschil!

Wist jij al deze voordelen van een banaan al? Laat hieronder een reactie achter en vergeet het niet te delen op social media!

 

Beoordeel dit artikel:
[Total: 2 Average: 4.5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *