Waarom biologisch eten niet per definitie gezond is

By  |  0 Comments


Het aanbod biologische producten in de Nederlandse supermarkten wordt steeds uitgebreider doordat de vraag naar biologische producten stijgt. In 2016 steeg in Nederland de totale omzet biologische producten met meer dan 10%! Naar verwachting zal het de aankomende jaren alleen maar meer toenemen. Ook producenten spelen in op de voedseltrend en bieden naast hun eigen assortiment ook biologische producten aan. Maar waarom zou je als consument voor een biologisch product kiezen als hetzelfde soort product van hetzelfde merk er naast staat dan veel goedkoper is? Want is biologische voeding nu echt veel gezonder dan gangbare voeding? Wij zochten het voor je uit!

Biologisch eten is niet bespoten met pesticiden

Er zijn verschillende redenen waarom consumenten over gestapt zijn op biologische producten. De grootste reden bij 95% van de consumenten die  biologische producten zouden kopen, is met de gedachte dat het ‘gezonder’ is. Er zitten namelijk geen pesticiden in het voedsel. Pesticiden worden gebruikt om ziektes en ongedierte in voedsel te vermijden. Logische gedachte dat dit het eten niet gezonder maakt. Toch, betekent dit niet dat het ongezond is voor ons lichaam. Al het voedsel wordt streng gecontroleerd in Europa en zitten onder de veiligheidsnorm. Dus geen reden om je hierover zorgen te maken. Bovendien zorgt je lichaam ervoor dat je de pesticiden weer uit plast en neemt het alleen de goede voedingstoffen op in het lichaam.

Op gangbare producten wordt dus een chemisch middel gespoten om te zorgen dat het geen ongedierte aantrekt. Toch kom je bij biologisch voedsel ook geen ongedierte tegen. Dit komt omdat ook de biologische groente en fruit worden bespoten. Echter wordt dit niet met chemische pesticiden gedaan maar met natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

Biologische voedsel bevatten meer antioxidanten

Over het algemeen is bekend dat biologisch voedsel meer antioxidanten bevatten. Antioxidanten zorgen ervoor dat de consumenten op langer termijn minder kans hebben op kanker, hart- en vaatziektes. Dit betekent echter niet dat het de kans vergroot als je alleen maar gangbare producten eet. Bij het gevarieerd eten van gangbare producten krijg je ook voldoende antioxidanten binnen. Dus biologische producten kopen omdat je anders niet voldoende antioxidanten binnenkrijgt, is dus niet nodig.

Biologische producten een marketing truc

Naast dat consumenten beweren dat biologisch voedsel gezonder is, vinden ze het ook smaakvoller. Terwijl uit onderzoek is gebleken dat de verschillen niet te zien zijn aan de buitenkant én nauwelijks smaakverschil heeft. Het idee dat je biologisch eet maakt dus een hele beleving bij de mens los en hierbij ook het idee dat het automatisch gezonder is. Ook bedrijven spelen in op de beleving van biologisch eten om de verkoop te stimuleren en promoten het keurmerk.

Wat maakt biologische producten duurder

Als je biologische producten aanschaft betaal je vaak een stuk hogere prijs dan de ‘normale’ variant. Een voorbeeld is een ‘biologische’ banaan die in het algemeen veel antioxidanten bevat. Toch betaal je tot wel twee euro meer als je kiest voor een biologische banaan. Dit is geen marketingtruc maar het produceren van biologisch voedsel in het algemeen is eenmaal een stuk duurder en risicovoller. Dit komt onder andere door de volgende punten:

  • De kans dat de oogst mislukt is groter
  • De boer is verplicht om de grond te rouleren dit kost meer mankracht
  • Meer mankracht is nodig en een stuk duurder dan pesticiden. Biologische groentes komen viezer de grond uit. Dit moet eerst schoongemaakt worden voordat het verkocht kan worden.
  • Bij het houden van dieren hebben ze meer leefruimte nodig
  • Dieren moeten biologisch voedsel eten dat duurder is
  • Dieren leven langer

Waarom wassen we groente

Een gewoonte in de keuken is het wassen van ons groente en fruit. Ongeacht of het biologisch is of gangbaar voedsel. Terwijl alleen op de gangbare producten pesticiden zitten die je niet met water eraf kunt spoelen. De echte reden waarom je gewassen afspoelt met water is de kans dat er nog zand in zit.

Ziek worden van de pesticiden

Aangezien de biologische maar ook het gangbare groentes en fruit onder de veiligheidsnorm zitten, moet je er veel aan doen om ziek te kunnen worden van de pesticiden. Ziek worden van pesticiden kan pas als je elke dag en de rest van je leven 5 kilogram broccoli of zelfs 12 kilogram prei zou eten. Dus zorgen maken over ziektes door het eten van gangbare groentes en fruit is nergens voor nodig.

Waarom biologisch eten kopen

Nu we ons geen zorgen meer hoeven te maken over pesticiden in ons voedsel en we ook genoeg antioxidanten binnen krijgen als we gevarieerd eten, is het belangrijk om na te denken over het consumeren van biologische producten. Ondanks het niet gezonder is voor ons lichaam is het wel een stuk beter voor het klimaat en natuur. Om de kwaliteit van de bodem te kunnen behouden en hiermee ook van het milieu. Verder steun je het dierenwelzijn. Het consumeren van biologische producten is dus erg belangrijk voor het milieu maar niet per definitie gezonder voor onze gezondheid.

Vind je dit een interessant artikel? Vertel het een vriend door te delen op social media!

Beoordeel dit artikel:
[Total: 2 Average: 3.5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *