4 tips om zuiniger te rijden

By  |  0 Comments


Het loont altijd om zuiniger te rijden. Of je nu een benzineauto, diesel, lpg of elektrische auto rijdt. Door een zuinige rijstijl aan te meten bespaar je al snel 10 brandstof. Dit is goed voor je portemonnee én het milieu. Wij raden dus ook aan een zuinige rijstijl te hanteren je een private lease auto hebt. Wij zetten 4 tips om zuiniger te rijden voor je op een rij.

Zuiniger rijden tip 1 – Schakel zo snel mogelijk door

Je verbruikt minder brandstof als je zo snel mogelijk naar een hogere versnelling schakelt. Door het lagere toerental van de motor heeft dit een groot effect. Stel: je rijdt bij een bepaalde snelheid in zijn 2 in plaats van in zijn 5. Dan verbruik je zo’n 50% meer brandstof. Dit is een overdreven voorbeeld, maar door al naar de vijfde versnelling te schakelen vanaf 70 km per uur kun je flink besparen.

Voor ieder type auto is de snelheid waarbij je door kunt schakelen verschillend, dus het is nog makkelijker om naar de toeren te kijken. Vanaf 2.000 toeren kun je al doorschakelen. Doe dit niet te vroeg. Want als je motor nog trekt kan dit schade veroorzaken aan je motor en de motor vervuilen.

Zuiniger rijden tip 2 – Remmen op de motor

Nader je een stoplicht, bocht of een kruispunt? Neem op tijd gas terug en trap hierbij zo min mogelijk op de rem. Je laat de auto zelf tot stilstand komen door op de motor te remmen en terug te schakelen. Hierdoor verbruik je geen brandstof. Voor oudere auto’s kan het zuiniger zijn om de auto in zijn vrij uit te laten rollen. Dit komt doordat de brandstoftoevoer bij oudere auto’s vaak niet wordt afgesloten als je jouw voet van het gas haalt.

Zuiniger rijden tip 3 – Minder hard rijden

De tijdswinst van hard(er) rijden blijkt vaak minimaal te zijn, terwijl je brandstofverbruik ervan omhoogschiet. Door 100 km per uur te rijden in plaats van 130 km per uur, bespaar je zo’n 14% brandstof. Bij een snelheid van 80 tot 90 km per uur werkt autobrandstof vanwege de optimale toerentallen en de luchtweerstand zelfs het meest efficiënt. Test je rijstijl om er achter te komen welk type rijder jij bent.

Zuiniger rijden tip 4 – Tijdig onderhoud

Door onderhoud tijdig uit te laten voeren voorkom je dat jouw auto steeds minder zuinig rijdt en uiteindelijk stuk gaat. Check daarom regelmatig de bandenspanning en kijk of de banden nog een goed profiel hebben. Een auto accu kopen is eens in de zoveel jaar nodig, evenals om de 100.000 tot 150.000 kilometer de distributieriem vervangen. Voer de voorgeschreven onderhoudsbeurten van de fabrikant altijd netjes uit. Zo blijft je auto zo lang mogelijk goed en zuinig rijden.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *