Wat is een shisa pen?

By  |  0 Comments


Veel mensen kennen de shiha pen niet, maar het is wel steeds populairder geworden. Wat is een shisha pen precies? In de basis is een shisha pen een elektronische sigaret maar met als verschil dat je de pen na gebruik weggooit. De naam stamt af van de shisha, hetgeen een manier van roken is die voorkomt in de Oosterse landen. Hierbij wordt tabak in een lange pijp geplaatst en met gloeiende kolen wordt de tabak verhit. Je kunt vervolgens de rook door een lange slang inhaleren. Je hoeft niet bang te zijn dat je gloeiende hete rook inademt, want door het water in de bodem van de pijp is de rook afgekoeld. Een voordeel van deze Oosterse manier van roken is dat je grote hoeveelheden rook kan inhalen. Nu is dat natuurlijk niet heel gezond want je ademt veel nictoine en teer in. De shisha pen is een betere oplossing.

Hoe werkt een shisha pen?

Een shisha pen is een gezondere oplossing omdat je met deze manier van roken geen teer, as, rook of vuur vrijkomt. Een shisha pen lijkt namelijk heel veel op een elektronische sigaret. Net zoals bij een elektrische sigaret wordt bij een shisha pen gebruik gemaakt van een batterij en een vloeistof. De batterij verwarmt de vloeistof met aroma, waardoor er vervolgens damp ontstaat. De waterdamp inhaaleer je. Hierdoor is het een gezondere optie omdat je geen rook inademt, iets wat je bij een normale sigaret wel doet. Toch zijn er wel verschillen met de elektronische sigaret. Zo rook je een sisha pen altijd met vloeistof zonder nicotine. Hoewel je bij de e sigaret ook keuze hebt uit veel verschillende smaken, heb je ook vloeistof met nicotine. De smaken van een vloeistof die in een shisha pen zitten bestaan vaak uit kruidenmengsels, munt of een vruchtensmaak. Ook is het een wegwerp sigaret, anders dan de elektronische sigaret die je constant kan bijvullen met nieuwe vloeistof of nieuwe batterij.

Voor- en nadelen shisha pen

Het roken van een shisha pen heeft een aantal voordelen maar ook wat nadelen. Ten eerste is het grootste voordeel van een shisa pen dat het een goede optie is m van het roken af te komen. Als je de nicotine afbouwt, stopt ook je nicotineverslaving.  Verder hoef je met een shisa doorgaans niet naar buiten omdat je geen rook verspreid heb jij en je omgeving geen last van nare geurtjes. Maar er kleven ook wat nadelen aan.

Er zitten namelijk ook stoffen in een shisa pen die niet goed zijn voor je gezondheid. De aanwezige (schadelijke) zstoffen in e-liquids zijn propyleenglycol, glycerol, nitrosamines, metalen en aldehyden. Wanneer je deze waterdamp inhaleert heb je kans dat het leidt tot irritatie van de luchtwegen en hartkloppingen. Deze gevolgen zullen overigens meestal pas optreden als je een e-sigaret veelvuldig gebruikt. Het is echter wel belangrijk dat je je realiseert dat het roken van een normale sigaret nog steeds een stuk ongezonder is dan een shisa pen.

 

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *