5 veelgestelde vragen (en antwoorden) over de e-sigaret

By  |  0 Comments


E-sigaretten: je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. In rap tempo hebben ze de monden van vele rokers veroverd. Met de komst van de elektrische sigaret zijn er ook veel vragen ontstaan. Wat is het en hoe werkt het? Wij geven antwoord op de vijf meest gestelde vragen.

Wat is een e-sigaret?

E-sigaret staat voor elektronische sigaret. Het apparaatje lijkt enigszins op een normale sigaret, maar hoeft niet per se de verslavende stof nicotine te bevatten. De e-sigaret zet een speciale vloeistof, geurstof en kleurstof om in damp. Je rookt alsof je een gewone sigaret rookt. Daarmee is het een alternatief voor het roken van sigaretten of shag. De schadelijke stoffen koolmonoxide en teer komen niet vrij bij de e-sigaret. Wel moet je wennen aan deze manier van roken. Begin daarom rustig en neem kleine trekjes. Dit kun je langzaam opbouwen.

Hoe werkt een e-sigaret?

In een e-sigaret zit een systeem dat gebruik maakt van een gloeispiraal. Een accu of batterij verwarmt deze gloeispiraal en daardoor verdampt een vloeistof. Deze vloeistof heet ook wel liquid. In plaats van koolmonoxide of teer inhaleer je dus damp. Deze damp bestaat uit een combinatie van geur- en smaakstoffen. Daardoor kun je voor verschillende smaken kiezen. Het hoofdbestanddeel van de damp is overigens propyleen of glycerine.

Wat zit er in de vloeistof van een e-sigaret?

De basis van de vloeistof in de e-sigaret is propyleenglycol. Deze stof bevat geen kankerverwekkende stoffen, zoals wetenschappelijk is vastgesteld. Wel is het een allergeen en is het dus mogelijk dat je er allergisch voor bent. Omdat het propyleenglycol water aantrekt, kun je meer vocht verliezen, Het is daarom belangrijk om goed te blijven drinken bij het gebruik van de e-sigaret. Het lichaam breekt zelf het propyleenglycol af in de vorm van melkzuur. Ook dit is wetenschappelijk getest en onderzoek heeft laten zien dat het gebruik van deze stof geen risico’s met zich meebrengt voor de lange termijn.

Wat zijn precies de voordelen van de e-sigaret?

Doordat bij de e-sigaret geen verbranding plaatsvindt van tabak en filters, heeft de e-sigaret veel voordelen ten opzichte van de normale sigaret en shag. De belangrijkste voordelen zijn:

  • De e-sigaret bevat geen teer of andere kankerverwekkende stoffen
  • Het hecht zich niet aan de longen en is daardoor minder schadelijk. De e-sigaret is zelfs onschadelijk voor meerokers
  • Het geeft geen vieze aanslag op uw tanden of vingers
  • Het is nagenoeg geurloos
  • Een e-sigaret is 70% tot 80% goedkoper dan een normale sigaret
  • Je kunt kiezen uit verschillende smaken
  • De e-sigaret is nog toegestaan in de meeste openbare gelegenheden, omdat deze niet onder de tabakswet valt

Helpt een e-sigaret bij het stoppen met roken?

Iedereen heeft zijn eigen ervaringen als het gaat om het stoppen met roken. Toch laat wetenschappelijk onderzoek zien dat de e-sigaret maar liefst 60% effectiever is dan pleisters of kauwgom. Ook blijkt uit onderzoek uit Groot-Brittannië onder gebruikers van de e-sigaret dat een derde succesvol gestopt is met roken. Zij geven aan dat de e-sigaret helpt om helemaal geen tabak meer te roken.

Heb jij nog vragen over e-sigaretten of heb je misschien nog belangrijke informatie over elektrisch roken die je met onze lezers wil delen? Plaats dan een berichtje in de comments!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 2   Gemiddelde:  3/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *