Trouwauto etiquette: waar moet je op letten?

By  |  0 Comments


Het plannen van een bruiloft kan enorm veel tijd innemen. Ook het van tevoren lezen over de bepaalde etiquette en tradities valt hieronder. Om het de aankomende bruidsparen makkelijk te maken, zijn in dit artikel de verschillende tradities en de etiquette rondom trouwvervoer verzamelend.

De trouwstoet

De trouwstoet vertrekt altijd van het huis van de bruid, waar alle gasten zich hebben verzameld. Volgens traditie stapt het bruidspaar als laatste in de trouwauto, maar rijdt wel als eerste in de stoet. De bruidsjonkers en bruidsmeisjes kunnen, afhankelijk van het aantal, met deze auto meerijden. Is dit niet haalbaar, dan nemen zij plaats in de auto na het bruidspaar.

Rijdt er geen aparte auto met bruidsjonkers en bruidsmeisjes mee? Dan nemen in de eerste volgauto de ouders plaats: linksvoor de vader van de bruid en rechtsvoor de moeder van de bruidegom. Rechtsachter neemt de moeder van de bruid plaats en linksachter de vader van de bruidegom.

Na de ouders, volgt de auto met de getuigen en partners. Vervolgens de auto’s met familie in volgorde van verwantschap en als laatst de overige gasten. Belangrijk: de ceremoniemeester vertrekt als laatst, zodat hij zeker weet dat alle gasten vertrokken zijn. Ook is de ceremoniemeester op de hoogte van wie er allemaal in de stoet meerijden. Is de stoet aangekomen bij het gemeentehuis of de kerk? Dan wacht het bruidspaar tot alle gasten zijn uitgestapt, waarna zij zelf ook uitstappen.

Wie stapt als eerst uit?

De bruidegom stapt als eerste uit de trouwauto en vervolgens de bruid. Let op: de bruid zit in het trouwvervoer dus rechts van de bruidegom. Ook is het goed om te onthouden dat dit na de huwelijksvoltrekking wisselt. Dan stapt de bruid als eerst in en maakt plaats voor de bruidegom. De bruid zit op dat moment links van de bruidegom.

Decoraties

Voor de gehele trouwstoet en vooral de trouwauto geldt dat het extra leuk is wanneer je goed kunt zien dat er een huwelijk plaats zal vinden. De meest traditionele manier om de auto te versieren is met bloemen op de hoedenplank of juist op de motorkap. Kies je voor een klassieke trouwauto? Dan is dat de allermooiste optie. Wil je toch net iets anders?

Dan kun je ook kiezen voor een mooie strik. Ook de volgauto’s kunnen met relatief weinig decoratie, bijvoorbeeld een lint en een paar bloemen, al een totaal andere look krijgen.

Blikjes

Een ander leuk en oud gebruik zijn de blikjes achter de trouwauto. Het idee hierachter is dat het geluid dat de blikjes maken de geesten verjagen, die een gelukkig huwelijk in de weg kunnen staan. Tegenwoordig wordt het alleen gezien als een leuke, romantische traditie.

Veel succes met het plannen van jullie droombruiloft!

Beoordeel dit artikel:
[Total: 1 Average: 1]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *