Je smartphone thuis schadevrij houden? Tips and tricks
Yes! Je hebt een nieuwe smartphone gekocht en kan niet wachten om hem te gebruiken en uit te testen. Dan is het zo ver, de bezorger staat aan de deur en je mag eindelijk het pakketje in ontvangst nemen. Je bent er dan ook extra zuinig op. Elk stofje poets je netjes weg en je houdt hem ver weg van een glas water en onhandige familieleden. Je wenst hem nog net geen welterusten. Maar na die eerste paar weken gooi je hem al gerust op je bank of bed, neem je hem mee naar de wc en laat je hem zomaar onbeheerd achter.
Schade, wat nu?!
Voor je het weet heb je dan ook schade aan je telefoon of is die weg. Van waterschade doordat die in het toilet valt, tot de microfoon die het niet meer doet doordat je hem tijdens het douchen in de badkamer hebt laten liggen, tot een flinke barst in je scherm doordat je broer / zus / ouder / kind hem van het randje van de tafel stoot. En doordat veel schade aan telefoons thuis ontstaat is de kans groot dat het een keer gebeurt.
Waterschade
Waterschade is hierbij een van de gevaarlijkste vormen van schade. Het kan namelijk zelfs leiden tot kortsluiting! Gelukkig is dit bij de nieuwste smartphones tegenwoordig niet meer zo’n probleem als het vroeger was. De meeste komen nu namelijk met IP-certificering waarbij het merendeel voor een korte tijd wel even onder water kan. Heb jij nou een toestel dat wat ouder is of ligt je telefoon net te lang in het water? Dan is het aanschaffen van een waterdicht hoesje geen overbodige investering. Ondanks dat je met zo’n hoesje je telefoon niet de zee in mee kan nemen beschermt het wel tegen regenbuien en vochtige ruimtes. Handig dus als je je telefoon in de badkamer laat liggen!
Krassen en barsten
Toch is een kapot scherm of een flinke kras erop erg vervelend. Logisch ook! Want soms zie je er bijna niks meer door of werkt de touchscreen helemaal niet meer. En daarnaast gebeurt het maar al te makkelijk. Hoogstwaarschijnlijk heb je zelf wel een aantal vrienden of familieleden die er met zo’n gesneuvelde telefoon bijlopen. Om krassen te voorkomen kun je, naast je telefoon niet samen met je sleutels in je zak te bewaren, het beste een goede screenprotector aanschaffen. Deze zijn in alle soorten en maten te vinden. Is budget belangrijk? Ga dan voor de kunststof variant. Wil je een protector die langer meegaat en die beter beschermt? Dan is de glazen variant de juiste keuze.
Bij barsten zullen screenprotectors helaas vaak niet voldoende zijn. Om deze schade te voorkomen is het wederom verstandig om een hoesje aan te schaffen. Maar ook hier geldt: ze komen in alle soorten en maten. Zo beschermt een backcover enkel de achterkant van je telefoon en beschermt een bumper de zij- en voorkanten bijna niet. Wil je echt voor de ultieme bescherming gaan, dan zijn de zogeheten flip case en book case hoesjes jouw nieuwe vrienden. Beide soorten bieden volledige bescherming en voorkomen dat jij die vriend bent met een kapotte telefoon.
Toch schade aan je telefoon?
Het is natuurlijk altijd mogelijk dat ondanks alle voorzorgsmaatregelen je alsnog je telefoon thuis van het aanrecht laat vallen, hij per ongeluk in de wc terechtkomt, je batterij stuk gaat, noem maar op. Gelukkig hoef je dan nog geen afscheid te nemen van je telefoon. Een iPhone 8 scherm reparatie kan je bijvoorbeeld eenvoudig laten doen bij een telefoonshop.
Hackers
Natuurlijk zijn barsten en water in je telefoon niet de enige manieren hoe je telefoon schade kan oplopen. Steeds vaker hoor je hoe mensen worden gehackt waarbij gegevens zoals contactpersonen, maar ook wachtwoorden worden verzameld. Om dit te voorkomen kun je over het algemeen het beste tweestapsverificatie gebruiken bij bijvoorbeeld Whatsapp om op een goede manier je telefoon te beveiligen. Daarnaast houd je met de nieuwste software-updates de meeste hackers op veilige afstand.