Dit zijn jouw mogelijkheden als je een nieuwe schutting gaat plaatsen

By  |  0 Comments


Een schutting is een van de opties waarvoor je kunt kiezen om je erfafscheiding te begrenzen. We hebben het hier zeker niet over slechts één optie want je kunt diverse materialen gebruiken als je een schutting gaat (laten) plaatsen. Hieronder nemen we jouw mogelijkheden door als je een nieuwe schutting gaat plaatsen.

Wettelijke regels bij het plaatsen van een schutting

Het plaatsen van een schutting doe je om je erfgrenzen aan te geven als je een eigen huis hebt, ervoor te zorgen dat je kleine kinderen of je huisdieren niet zomaar weglopen en wellicht om inkijk te voorkomen als je veel waarde hecht aan je privacy. Voor deze laatste doelstelling ben je wellicht geneigd om een zo hoog mogelijke schutting te plaatsen. Je wilt het “gluren bij de buren” immers voorkomen. Dit is echter wettelijk niet toegestaan. Ook al heb je een eigen huis, er zijn grenzen aan het plaatsen van een schutting. Hiermee doelen we op de afmeting van je erfafscheiding. Je mag immers geen overlast veroorzaken aan je directe omgeving. Dit betekent in de praktijk dat je erfafscheiding in de achtertuin niet hoger mag zijn dan 2 meter. Voor de voortuin geldt zelfs een limiet van 1 meter.

Welke opties heb je als je een nieuwe schutting gaat plaatsen?

Hoewel je met betrekking tot de maatvoering van de schutting in zekere mate beperkt bent, is dat niet het geval met betrekking tot de uitstraling dus de materialen waar de schutting van gemaakt wordt. Hierin heb je alle keuze mits je uiteraard tot overeenstemming komt met je buren. Dit laatste vormt niet vaak een probleem maar als er toch een verschil van wensen is, kun je eenvoudig een compromis sluiten. Jij kunt namelijk op een eenvoudige manier jouw muur een mooie natuurlijke uitstraling geven als de buren de voorkeur geven aan een meer industriële look. Hierover later meer. Het is eerst goed om de opties met je door te nemen als je een nieuwe schutting gaat plaatsen.

Het is bij de keuze van een nieuwe schutting belangrijk om niet alleen naar de uitstraling van de schutting te kijken maar ook naar de onderhoudsbehoefte hiervan. Als je zou kiezen voor een houten schutting, creëer je een mooie natuurlijke schutting maar is het goed om te realiseren dat deze erfafscheiding wel onderhouden moet worden. Een draadomheining, een constructie van steenkorven, een betonnen schutting of een schutting gemaakt van bakstenen zijn alternatieven die geen onderhoud vragen maar ook niet de gewenste natuurlijke uitstraling hebben.

Onderhoudsvrije schutting een natuurlijke uitstraling geven

Er is een eenvoudige optie om een onderhoudsvrije schutting wel een natuurlijke uitstraling te geven. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een Hedera tegen een betonnen schutting te laten groeien. Een Hedera is een sterke klimop die bekend staat om zijn flinke groeikracht. De plant heeft kleine wortels en kan zich ontwikkelen in normale tuingrond op zowel een zonnige als een wat meer schaduwrijke plek. Een Hedera kopen doe je om je tuin het hele jaar een mooie natuurlijke uitstraling te geven. De klimplant is immers wintergroen. Uiteraard vraagt de plant iets van je aandacht. Je kunt de plant immers in het voor- en najaar terugsnoeien. Veel mensen vinden deze klus echter minder erg dat het onderhouden (verven en schuren) van een houten schutting. Daarnaast is dit een prima keuze als je buren de tuin een industriële uitstraling willen geven en jij de voorkeur geeft aan een meer natuurlijk karakter.

Geef jij je tuin een nieuwe look? Lees ook: Hier moet je aan denken bij de aankoop van een tuinset

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *