Klusjes in de tuin: zo werk je ook in de winter aan je tuin

By  |  0 Comments


Januari en februari zijn koude maanden, waardoor het verstandig is om jouw planten extra goed in de gaten te houden. Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat ze deze periode overleven. Ieder seizoen is het lekker om wat in de tuin te rommelen en te tuinieren. Dit zijn een aantal klusjes die je uitstekend kunt doen in de winter.

Bereid je voor op de lente

Voor je het weet is het weer lente. Wil jij een nieuw gazon aanleggen? Dan kun je de grond in de winter alvast spitten en egaliseren. Bestel ook alvast online jouw zomerbollen en planten. Nu heb je nog gigantisch veel keuze en weet je zeker dat jouw bestelling op tijd in huis is. Zorg er daarnaast voor dat je genoeg zaaigrond, tuingrond, potgrond en meststoffen op voorraad hebt, zodat je jouw nieuwe planten straks direct de juiste verzorging geeft. 

Planten die binnen voorgezaaid kunnen worden kunnen in februari al de grond in. Dit doe je binnen of in een kas. Gewassen voor de moestuin kun je bijvoorbeeld alvast laten groeien, zoals doperwten. Ook eenjarige bloemen zoals zonnebloemen kun je alvast in een kweekbakje uit laten komen. 

Tuin opruimen

Maak je tuin weer netjes zodat je hier lekker kunt zitten zodra de zon zich weer meer gaat vertonen. Ivo van der Beek schrijft voor huis- en tuinplatform SweetestHome.nl en raadt aan om de tuin schoon te blazen met een bladblazer. Hierdoor voorkom je dat je gazon verpieterd onder de bladeren en hou je jouw terras mooi schoon. Er zijn zelfs modellen met een zuig- en versnipperfunctie, wat aan te raden valt voor het onderhouden van de grotere tuin. Met een hogedrukreiniger maak je vervolgens de tegels weer vrij van aanslag. 

Haag planten

Wil jij meer privacy in de tuin? De winter is een uitstekende tijd voor het planten van een haag. Dit doe je wanneer het niet vriest, want als de grond bevroren is valt het niet mee om een gat te graven en krijg je de plant niet goed ingegraven. In de winter koop je jouw haag met kale wortels, wat doorgaans goedkoper is dan planten uit pot. Hou de wortels goed afgedekt tegen de zon want anders kunnen ze uitdrogen. Je kunt er ook voor kiezen om een schutting te plaatsen en deze bijvoorbeeld te laten begroeien.

Snoeien

Er zijn verschillende plantensoorten die je het best in de winter kunt snoeien. Zo is februari de ideale maand voor het snoeien van de dakplataan, de leilinden en de blauweregen. De dorre restanten van de planten kun je in stukjes knippen met de heggeschaar en vervolgens over je borders verspreiden. Deze verteren vanzelf.  Heb jij al een compostbak in de tuin staan? Deze maak je eenvoudig zelf met palen, planken en wat grofmazig gaas. Je kunt niet alleen je tuinafval composteren, maar ook je groente- en fruitafval. Vervolgens levert dit weer gratis plantenvoeding op voor onder andere het bemesten van je gazon. 

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *