De mogelijkheden van een samenlevingscontract

By  |  0 Comments


Een samenlevingscontract opstellen komt vaak van pas als je een kindje verwacht of in ieder geval de zaken goed wilt regelen. Het bespaart jullie allebei ongemak wanneer er afspraken worden vastgelegd op papier. Financieel en in het privéleven kan het in de weg staan dat je met elkaar leeft, maar daar officieel nooit iets over hebt kortgesloten. Het is dan verstandig om met elkaar en een notaris te kijken naar een samenlevingscontract voor jullie. Niet iedereen staat te springen om een hele bruiloft te regelen. Het contract biedt de oplossing voor wie toch wat zekerheden zwart op wit wilt hebben.

Geldzaken op orde

Veel mensen trouwen al of spreken niets met elkaar af als ze in een relatie zitten. Daardoor weet niet iedereen waar je zoal overeenkomsten over kunt sluiten in het samenlevingscontract. Voor een groot deel draait dat om het geld dat jullie bezitten. Op basis van inkomsten bespreekt de notaris de verdeling van levensbelangrijke kosten, zoals de boodschappen, kleding en woonlasten. Dat zijn basisbehoeftes van ieder mens en zal dus snel aan de orde komen. De notaris begint ook over jullie bankrekeningen. Hebben je partner en jij allebei een eigen rekening of delen jullie daarnaast nog een gezamenlijke?

Het zekere voor het onzekere

Bij het samenlevingscontract komt meer kijken zodra er kinderen in het spel zijn. Zij vervullen de belangrijkste rol in jullie levens en verdienen het om altijd goed onderhouden te worden. De kosten voor de verzorging en opvoeding mogen dus niet onbesproken blijven. Het is vast een toppunt op het lijstje van de notaris. Het liefst denk je er niet aan wanneer je verliefd bent, maar ook over een relatiebreuk zullen afspraken volgen. Je kunt er maar beter in goede tijden deals over sluiten dan wanneer het serieus mis gaat en je dan nog de bezittingen moet verdelen.

Heldere afspraken vastleggen

Het stelt gerust dat je volgens het samenlevingscontract de gemeenschappelijke bezittingen mag houden als je partner komt te overlijden. Na zo´n verdrietige gebeurtenis blijven jullie spullen bij jou in plaats van dat je ze af moet staan. Een samenlevingscontract biedt je daarnaast de mogelijkheid om partnerpensioen te ontvangen als je partner besluit om te stoppen met werken. Dit contract verschilt in een aantal grote zaken met een huwelijk. Na het ja-woord heb je automatisch een aantal rechten en plichten tegenover elkaar waar anders geen sprake van is. Bovendien kan een huwelijk gesloten worden in gemeenschap van goederen, terwijl dat bij een samenlevingscontract niet tot de opties hoort. Het scheelt jullie allebei dus een hoop geregel in hectische tijden als je al naar de notaris bent geweest.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *