Makelaarscourtage: wat is het en hoeveel kost het je?

By  |  0 Comments


Je bent bezig met de verkoop of aankoop van een huis en je komt de term ‘makelaarscourtage’ tegen. Wat is dit precies? Dit is een bedrag dat je aan de makelaar betaalt bij de (ver)koop van een huis. Het is wat dat betreft het loon wat je aan je makelaar betaalt. De makelaar helpt je natuurlijk bij het kopen of verkopen van een huis. Als een huis gekocht wordt, wordt de courtage makelaars pas betaald. Je betaalt dus een makelaar niet per uur of dag dat hij of zij voor je werkt. De courtage makelaars wordt van tevoren besproken. Je overlegt dan wat de makelaarscourtage wordt.

Bij kopen en bij verkopen

Zowel bij het kopen van een huis als bij het verkopen van een huis wordt courtage betaald. De meeste mensen kiezen er in beide gevallen voor een makelaar in de arm te nemen. De aankoopmakelaar is een makelaar die je helpt bij het kopen van een huis. Als je een huis koopt, betaal je courtage aan de aankoopmakelaar. Bij het verkopen van je huis heb je te maken met een verkoopmakelaar. Aan hem of haar betaal je dan courtage wanneer je huis verkocht wordt. Als je je huis verkoopt zonder makelaar, hoef je dit natuurlijk niet te betalen.

Een percentage van het aankoopbedrag

Een courtage is altijd een percentage van het koopbedrag. Als je een huis koopt voor 2 ton, dan betaal je een percentage van dat bedrag aan de makelaar. Je betaalt de verkoper van het huis natuurlijk de volledige twee ton en daarnaast betaal je de courtage als percentage van het aankoopbedrag. Dit percentage overleg je van tevoren met je makelaar. Je weet daarmee niet precies wat de hoogte van de makelaarscourtage wordt, omdat dat afhangt van wat je voor je huis betaalt. Het percentage ligt doorgaans tussen de 0,85% en 1,25% van de koopsom.

Waarom betaal je courtage?

Courtage is het salaris van je makelaar. Het klinkt mensen soms vreemd in de oren dat ze een paar duizend euro moeten afstaan aan een makelaar, maar je kunt je afvragen wat een makelaar voor je heeft gedaan. Vaak is dat zo’n salaris wel waard. Bovendien is een makelaar een expert in het gebied.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *