Huis kopen? Deze documenten heb je nodig voor je hypotheek

By  |  0 Comments

Ga jij een huis kopen? Waarschijnlijk heb jij het geld voor de aankoop van jouw nieuwe woning niet zomaar op de bank staan, dus zal je een hypotheek moeten aanvragen. Dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk regelen, maar welke documenten heb je eigenlijk nodig voor een hypotheekaanvraag? Als het de eerste keer is dat je zo’n aanvraag doet, word je misschien overweldigd door de vele documenten die je hiervoor moet aanleveren. Hieronder vind je daarom een handige stukkenlijst met alle benodigde documenten. Gebruik deze checklist en jouw hypotheekaanvraag kan snel in behandeling worden genomen door de bank!

Benodigde documenten voor jouw hypotheek

We beginnen onze stukkenlijst met de documenten voor je hypotheek die jij moet aanvragen bij derden. Je bent afhankelijk van de snelheid waarmee deze stukken door externe partijen worden aangeleverd, dus wacht niet te lang met het aanvragen van onderstaande papieren! Zo kun jij jouw hypotheekaanvraag ook zo snel mogelijk in gang zetten. Pas als je alle documenten hebt aangeleverd, wordt jouw aanvraag voor een hypotheek door de bank in behandeling genomen. Hieronder lichten we deze punten extra toe.

Voorlopige koopakte

De koopakte is een contract tussen jou, de koper, en de verkoper van de woning. Dit is een schriftelijke overeenkomst waarin onder andere de koopsom is vastgelegd. Dit document moet je aanleveren bij het aanvragen van een hypotheek. De koopakte is voorlopig. Dit betekent dat je deze binnen een bepaalde tijd nog kunt ontbinden, bijvoorbeeld als je de hypotheek niet op tijd rond kunt krijgen.

Werkgeversverklaring

In deze verklaring die je kunt aanvragen bij je werkgever, is jouw inkomen schriftelijk vastgesteld. Ook staat op dit papier aangegeven of jij een vast contract hebt of hier binnenkort aanspraak op maakt.

Taxatierapport

Als je de woning hebt gekocht zal een hypotheekverstrekker je vragen om een taxatierapport. Dit rapport is onderdeel van de benodigde documenten voor een hypotheek en moet binnen een termijn van 6 maanden worden aangeleverd. Omdat je zelf de verantwoordelijkheid draagt voor de taxatie van jouw huis én deze aan de specifieke eisen van jouw bank moet voldoen, is het aan te raden dit proces zo snel mogelijk in gang te zetten.

Checklist persoonlijke documenten bij een hypotheekaanvraag

Naast de stukken die je moet aanvragen bij een makelaar of bij jouw werkgever, zijn er nog een aantal persoonlijke documenten nodig. De papieren zoals een kopie van je paspoort en loonstrookjes kun je zelf verzamelen. Begin ook op tijd met het afwerken van deze checklist voor jouw hypotheekaanvraag, want het bij elkaar zoeken van alle benodigde documenten neemt misschien meer tijd in beslag dan je van tevoren hebt ingeschat!

Kopie paspoort

Het is handig om altijd een kopie paraat te hebben, bij welke aanvraag dan ook.

Loonstrookjes en jaaropgaven

Ben jij zelfstandig ondernemer? In dit geval lever je de jaarcijfers van jouw bedrijf aan. Een hypotheekverstrekker vraagt meestal om de cijfers van de afgelopen drie jaar, maar dit kan per bank verschillen.

Recente afschriften van jouw bank- & spaarrekening

Dit kun je bijvoorbeeld doen met een schermprint.

Uitdraai pensioenoverzicht

Een handige website om jouw pensioenoverzicht te downloaden is mijnpensioenoverzicht.nl. Hier worden gegevens aan de hand van jouw DigiD verzameld.

Overzicht van eventuele schulden

Ook dit moet je laten zien.

Heb je bovenstaande geregeld? Bekijk dan ook de praktische checklist voor als je gaat verhuizen

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *