Klassikaal of online studeren; de voor- en nadelen

By  |  0 Comments

Een opleiding volgen is in Nederland razend populair. Niet alleen studeren bijna alle scholieren door na de middelbare school, ook steeds meer reeds werkende mensen pakken een studie op. Zo volgt maar liefst 1 op de 5 mensen tussen de 25 en 65 een studie of cursus. Sommige studenten kiezen daarbij voor particulier klassikaal onderwijs of voor een terugkeer naar de universiteit of hogeschool. Het volgen van een thuisstudie is echter ook heel populair. Een dergelijke opleiding kun je volgen vanuit huis. Feedback en studiemateriaal krijg je via de post of online. Ook bij een thuisstudie kun je vaak een getuigschrift, certificaat of zelfs een erkend diploma halen. Twijfel jij tussen klassikaal of online studeren? Wij zetten enkele belangrijke voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Studie combineren met andere zaken

Wat voor jou een voordelige keuze is, hangt onder meer af van jouw persoonlijke situatie. Daarnaast is ook de opleiding die je ambieert van belang. Wie bijvoorbeeld een volledige post-masteropleiding wil volgen maar tevens werkt, zal waarschijnlijk veel baat hebben bij een opleiding op afstand. Hierbij kun je op ieder moment van het jaar starten en ben je niet gevonden aan vaste data. Dit maakt het makkelijker om werk en studie te combineren. Wil je echter een korte it training of een andere werk gerelateerde studie volgen, dan is klassikaal onderwijs vaak juist passend. Meestal kun je een dergelijke training op aangesloten klassikale dagen volgen, waardoor je in een korte intensieve periode het gewenste resultaat kunt behalen. Veel werkgevers werken hier bovendien graag aan bij, omdat ook zij graag zien dat werknemers zich blijven ontwikkelen.

Studeren in je eigen tempo

Of een thuisstudie bij je past, is daarnaast ook afhankelijk van je leerstijl. Het fijne van een thuisstudie is dat je deze bijna volledig in je eigen tempo kunt volgen. Vaak hoef je de studie ook niet binnen een bepaalde tijd af te ronden en bepaal je zelf wanneer je tentamen doet. Dit vraag echter wel om de nodige discipline. Voor veel mensen werkt het daarom beter om klassikaal te studeren: zij hebben de motivatie en planning die dit met zich meebrengt hard nodig. Vraag jezelf dus van tevoren altijd eerlijk af of het jou lukt om zonder praktische ondersteuning en verplichte lessen af te studeren.

De financiering

Ook over het kostenplaatje van een thuisstudie of klassikale studie valt het een en ander te zeggen. Zo is het voordeel van een (voltijd) klassikale studie, dat je in veel gevallen recht zult hebben of studiefinanciering of andere overheidssteun. Daartegenover staat echter dat een thuisstudie bijna altijd goedkoper is en de mogelijkheid biedt om in termijnen te betalen.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *