Een surfboard uitkiezen voor beginners

By  |  0 Comments

Leren surfen, wat een droom! Om te surfen heb je alleen wel, obviously, een surfplank nodig. En daar hebben beginners vaak wat minder kaas van gegeten. Hoe kies je een goed surfboard uit? In deze blog leg ik je het uit.

Hoe groter, hoe meer stabiliteit?

Je hoort vaak dat je met een zo groot mogelijke surfplank moet beginnen. Het oppervlak zorgt namelijk voor meer stabiliteit. Zo blijf jij makkelijker in evenwicht.

Dit is alleen niet per se waar. Grotere boards zijn namelijk ook zwaarder. En het lastige is dat zware boards vooral rechtdoor willen. Je kunt dus niet even gemakkelijk bijsturen. Waardoor je eenvoudig je evenwicht verliest of juist hard de verkeerde kant uitgaat. Grote boarden zijn niet ideaal dus.

Als je daarnaast al ervaring hebt met skaten of snowboarden, zal je merken dat het sturen op een surfboard heel anders gaat. Je moet namelijk veel meer je gewicht gebruiken om te sturen. En dat is in het begin best even lastig, vooral met een groot board.

Het gaat om volume

Duidelijk, je wilt dus een Surfplank kopen en die kan beter niet te groot zijn. Maar wat is dan de volgende stap? Hoe kies je het juiste board voor jou?
In het grote assortiment met boards is het belangrijk op het aantal liters te letten dat per sufboard vermeld wordt.

Als beginner kun je het beste kiezen voor een surfboard met een volume van 50 liter of meer en een soft top of foam surfboard. Doordat deze borden iets lichter zijn, sturen ze ook gemakkelijker. Je zult zien dat het surfen hier het eenvoudigst op gaat.

Welk surfboard past bij mij?

Dan moet je nog beslissen welke vorm jij wilt. Je kunt kiezen voor lang en smaller surfboard of juist een korte en bredere. En dat heeft eigenlijk alles te maken met waar je het board voor wil bereiken. Wil je rustig op kleine golven surfen? Kies dan een langer board  bijvoorbeeld van het merk Torq.

Wil je veel gaan surfen en veel bochten maken? Kies dan juist voor een korter en breder board bijvoorbeeld van Olaian. Bochten maken kun ook gemakkelijk op een eiervormig board, maar deze houdt zich wat minder goed in hoge golven.

Probeer vooral verschillende boards uit

Door te proberen, ontdek jij het beste wat bij jou past. En je hoeft het board ten slotte niet voor altijd te houden.
Je kunt er ook voor kiezen om het eerst goed te leren met een langer board en zodra je het onder de knie hebt, over te stappen op een kortere.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *