Hoe drink jij je koffie het liefst?

By  |  0 Comments


Gemiddeld drinkt de volwassen Nederlander 3 koppen of kopjes koffie per dag. Daarmee staat ons land ergens in de Europese middenmoot waar het koffiedrinken betreft. Het lijkt misschien ook niet echt veel, maar je moet er wel rekening mee houden dat een bepaald percentage landgenoten geen koffie drinkt.

Er zijn vele manieren om een kop koffie te bereiden, maar de basis is altijd de wijze waarop de koffie worden aangeleverd. Dat kan in de vorm van bonen, filterkoffie dan wel instantkoffie (oploskoffie) zijn. Uiteraard verschillen smaken, maar kiezen voor oploskoffie of filterkoffie is in het algemeen meer gebaseerd op tijdgebrek dan omdat het lekker is. Het is ook gewoon een feit dat koffie aan geur en smaak verliest als de bonen worden gemalen. De oliën die de koffie extra smaak en geur geven reageren met zuurstof en de beste koffie krijg je als je meteen koffie zet van het maalsel. De Italianen waren de ontdekkers van de espresso door heet water onder druk door vers gemalen koffie te persen. En iedereen die van koffie houdt, weet hoe een echte espresso smaakt.

De koffiemachines voor thuisgebruik

Indien je de beste koffiemachine voor thuis zoekt, is dat mede afhankelijk van een aantal zaken. Denk in de eerste plaats aan het aantal kopjes koffie dat dagelijks wordt gezet met de machine. Indien de meeste koffie buiten de deur wordt geconsumeerd, is een kleine maar goede koffiezetmachine ook een optie. Daarnaast is het van belang welke koffie er moet worden gemaakt. Een lekkere cappuccino is immers zeer afhankelijk van de kwaliteit van de melkopschuimer. Het is mogelijk om te kiezen voor een apparaat met ingebouwde melkopschuimer of een apart exemplaar. Dat laatste is efficiënter indien je minder vaak producten maakt met melk. Tenslotte geven sommige machines ook heet water voor de thee of kan je er een kop warme chocolademelk door laten maken. Indien je een machine kiest die echt bij jou past, heb je de beste koffiemachine voor thuis.

De maling van de koffie is belangrijk voor de smaak

Indien je een koffiezetmachine koopt, zal deze in het algemeen de bonen zelf malen voor een optimaal resultaat. In principe wordt de meeste koffie gemaakt met een mix van Arabica en Robusta bonen. De Arabica is wat milder en kruidiger (ook duurder) terwijl de Robusta een sterke maar ook bittere smaak heeft. Er zijn verschillende methoden om de bonen te branden. Door te experimenteren vind je meestal de combinatie die precies juist is voor de koffie waar jij echt van kan genieten.

Ook het malen van de koffiebonen heeft effect op de smaak. In Turkije (en het Midden-Oosten) worden de bonen zo fijn gemalen dat het eindproduct wel op meel lijkt. Door de koffie daarna uren te laten pruttelen, ontstaat die bittere, volle en bijna stroperige koffie. Een koffiezetapparaat voor thuis kan in het algemeen niet zo fijn malen als voor Turkse koffie nodig is, maar er zijn wel meerdere opties. Probeer deze zeker totdat jij de voor jou meest geschikte vindt.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *