De borrel tip voor vegetariërs: vega bitterballen

By  |  0 Comments


Het kan niemand ontgaan zijn dat de aantallen vegetariërs en flexitariërs de laatste jaren aan het toenemen zijn. Naar schatting eet zo’n vier tot zes procent van de Nederlanders zelden tot nooit vlees. Daar komt nog bij dat een aanzienlijk deel van de bevolking heeft besloten dat er voortaan minder vlees moet worden gegeten dan voorheen. Dit zijn de flexitariërs die we hierboven al even aanhaalden.

Waarom een groeiend aantal mensen minder of geen vlees wil eten wordt later in dit artikel verder verduidelijkt. Eerst brengen we graag onder de aandacht dat er steeds meer producten zijn waar je als vegetariër mee uit de voeten kunt. Met name wat betreft producten die als vleesvervanger kunnen optreden is er telkens meer te kiezen. Bovendien worden deze etenswaren kwalitatief steeds beter.

Een goed voorbeeld van een uitstekende vleesvervanger wordt gevormd door vega bitterballen. De vega bitterbal smaakt ongeveer als de traditionele rundvleesbitterbal, maar bevat dus in z’n geheel geen vlees. In principe kun je dergelijke vegetarische bitterballen gewoon in de oven of in de airfryer verhitten. In de volgende alinea gaan we iets dieper in op de samenstelling van de vega bitterbal. Daarna lees je wat het consumeren van vegetarische bitterballen zo aantrekkelijk maakt.

Belangrijke informatie over de samenstelling van vega bitterballen

Het aspect waar een vega bitterbal zich mee onderscheidt van traditionele rundvlees bitterballen is de vulling. Deze bestaat bij de vegetarische variant namelijk vooral uit gesmoorde groenten en plantaardige bouillon. Deze vulling is dusdanig uitgebalanceerd dat zowel de smaak als de textuur zeer veel lijken op de rundvleesragout die in een traditionele bitterbal zit.

Verder kun je ervan uitgaan dat de korst van een vega bitterbal op dezelfde manier is samengesteld als die van een rundvleesbitterbal. Het gaat hierbij derhalve om een stevige, kruimelige korst die tijdens het verhitten niet openbarst en dus de vulling goed beschermd.

Voordelen van vega bitterballen ten opzichte van vleesbitterballen

Er zijn genoeg goede redenen om in het vervolg vega bitterballen te prefereren boven rundvlees bitterballen (of andere bitterballen met een vleesvulling), namelijk:

  • Het consumeren van (veel) vlees houdt de vleesindustrie in stand. Op het gebied van dierenwelzijn is dat zeer ongewenst.
  • Ook om een andere reden is het wenselijk dat de vleesindustrie inkrimpt. Het milieu heeft namelijk zeer ernstig te lijden onder deze industrie.
  • In z’n algemeenheid is het beter voor je gezondheid om weinig of geen vlees te eten. Vooral het eten van bewerkt vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarnaast zitten in vleesproducten vaak (te) veel verzadigde vetzuren. In plantaardig eten is daar niet of nauwelijks sprake van. Wat betreft bitterballen is dit verschil ook waar te nemen. Vegetarische bitterballen hebben namelijk in principe een lager (verzadigd) vetgehalte dan welke vleesbitterbal dan ook. Wel is het dan zaak te kiezen voor de vega bitterballen zoals hierboven beschreven. Bitterballen met kaas zijn doorgaans namelijk juist vetter dan vleesbitterballen.
  • Vegetarische bitterballen doen qua smaak en textuur niet onder voor rundvlees bitterballen.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *