Helemaal zen: dit zijn de 5 voordelen van yoga

By  |  0 Comments


Dat yoga goed is voor de gezondheid hebben we allemaal wel eens gehoord. Maar wat doet het nu precies met je lichaam? Wanneer je yoga beoefend zijn er niet alleen fysieke, maar ook mentale voordelen. Wij zetten ze even voor je op een rij!

Wat is yoga?

Yoga is een levensstijl waarbij fysieke poses, concentratie en ademhaling met elkaar gecombineerd wordt. Het leert de mens om het lichaam en de geest met elkaar te verbinden en in balans te brengen.

De vertaling van het woord Yoga uit het Sanskriet betekent dan ook eenheid. Het gaat om de verbinding met jezelf, waarbij je ademhaling de sleutel is.

Welke soorten yoga zijn er?

Het is belangrijk om te weten dat yoga zich uit in verschillende vormen, van ontspannend tot inspannend en laagdrempelig tot uitdagend. De 8 meest voorkomende yoga soorten in Nederland zijn: Hatha yoga, Yin yoga, Bikram yoga, Ashtanga yoga, power yoga, Vinyasa yoga, Kundalini yoga en Yoga Nidra. Neem eens een kijkje bij deze yoga studio in Dordrecht en ontdek welke vorm bij jou past.

De voordelen van yoga

1.      Vergroot de flexibiliteit

Door het uitvoeren van verschillende yoga oefeningen (ook wel asana’s genoemd) worden de pezen en spieren in je lichaam verlengd. Je zult elke keer weer een stukje verder in de poses komen waardoor je uiteindelijk soepeler kunt bewegen.

2.      Versterkt de spieren

Hoewel yoga geen sport is, maak je bij sommige vormen wel degelijk gebruik van je spieren. Soms zit of sta je minuten lang in dezelfde houding, wat natuurlijk een zware inspanning voor je spieren is. Wanneer je yoga beoefend, train je dus verschillende spiergroepen.

3.      Verbetert je lichaamshouding

We weten allemaal dat veel zitten niet goed is voor onze lichaamshouding, toch maken we er ons allemaal aan schuldig. Yoga bewegingen zijn erg goed voor het lichaam. Bepaalde oefeningen kunnen je daarnaast helpen met het verlichten van spanningen in je lichaam, zoals rug- of schouderklachten.

4.      Ontspanning en stressvermindering

Yoga brengt rust in je hoofd, je leert namelijk om alle lichaamsdelen volledig te ontspannen en te focussen op je ademhaling. Hierdoor neem je een pauze van je drukke gedachten en ben je even alleen maar bezig met je lichaam. Een bijkomend voordeel hiervan is dat het stress reduceert. Yoga is dus een van de vele manieren om goed voor jezelf te zorgen.

5.      Concentratie verbetering

Doordat je veel bezig bent met je ademhaling creëer je balans in je lichaam. Het is de kunst om steeds maar weer te focussen op je ademhaling zodat je je richt op je lichaam in plaats van je drukke geest. Door deze constante oefening verbeter je je concentratie vermogen.

Beginnen met yoga

Er zijn dus genoeg voordelen voor lichaam en geest om yoga eens een keer te proberen! Als beginner is het aan te raden om yoga te beoefenen onder begeleiding van een docent. Ga dus op zoek naar een fijne yoga studio in de buurt en meld je aan voor een proefles.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *