Een ongemakkelijk onderwerp: jouw uitvaart

By  |  0 Comments


Het is beslist niet iets waar je dagelijks over wilt nadenken. Toch is het verstandig om ongeacht je leeftijd een aantal dingen goed te regelen. Een uitvaart kost in ons land al gauw € 8.000 en de zorg daarover wil je uiteraard niet aan je nabestaanden overlaten. Hoe eerder je iets gaat regelen voor die onvermijdelijke gebeurtenis, hoe minder zorgen je daarover verder hoeft te hebben. Hieronder een aantal tips.

1. De naturaverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering hoeven uw nabestaanden niet veel meer te regelen. Het staat al vast hoe de uitvaart zal verlopen op basis van keuzes die jij maakt op het moment dat je de uitvaartverzekering afsluit. De uitvaartverzorger zal met de nabestaanden overleggen hoe de keuzes die jij hebt gemaakt zullen worden uitgevoerd.

2. De kapitaalverzekering

Deze vorm is de meest voorkomende in ons land. Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt aan de nabestaanden een bedrag uitgekeerd. Wettelijk zijn ze niet verplicht om dit bedrag te besteden aan de uitvaart. Het is echter gebruikelijk om met een uitvaartverzorger in overleg te gaan hoe de uitvaart moet worden geregeld op basis van het beschikbare bedrag. Daarbij is het voor de nabestaanden minder problematisch als de wensen van de overledene voor de uitvaart al bekend zijn. Het afsluiten van een dergelijke verzekering is misschien ook een goed moment om je wensen schriftelijk vast te leggen. Uiteraard kan je deze daarna nog aanpassen. Het is daarbij een goed idee om duidelijk te maken aan je dierbaren dat een dergelijke brief bestaat en waar ze deze kunnen vinden.

3. De levensverzekering

Het is niet de meest gebruikelijke methode om te voorzien in de kosten van je uitvaart, maar een levensverzekering is ook een optie. Hierbij gaat het vaak ook om een vast bedrag, uit te keren bij het overlijden van de verzekerde. De levensverzekering wordt vaak gebruikt om grote risico’s af te dekken. Hierbij kan je denken aan het aflossen van de hypotheek als een van de beide partners komt te overlijden. Ook zelfstandige ondernemers sluiten vaak een dergelijke verzekering af om de financiële risico’s van een onverwacht overlijden te beperken. Het is niet de meest gebruikelijke vorm voor een uitvaartverzekering.

Tips bij het afsluiten van een uitvaartverzekering

Ongeacht de vorm waar jij voor kiest, zijn er een aantal algemene tips voor het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Hoe eerder, hoe beter

De premie van een uitvaartverzekering is uiteraard afhankelijk van de leeftijd waarop jij die afsluit. Misschien denk je of wil je niet denken aan die trieste gebeurtenis, maar het is ook geen prettig idee om je nabestaanden op te zadelen met meer zorgen in die trieste periode. Indien je nog geen uitvaartverzekering hebt, informeer daar dan naar.

Vergelijken loont

Ook waar het een uitvaartverzekering betreft, loont het om te vergelijken wat je krijgt voor je premie. Er zijn veel aanbieders maar ook veel sites om deze te vergelijken. Neem ook hiervoor je tijd nadat jij je keuze hebt genaakt wat betreft de vorm. Let op de kleine letters en bijzondere voorwaarden.

Weet jij trouwens welke verzekering Nederlanders het vaakst afsluiten?

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *