Wat is detoxen? Alles wat je moet weten

By  |  0 Comments


Misschien heb je er wel eens van gehoord: detoxen. Wanneer je een bepaalde verslaving hebt en je wil hier graag van afkicken, ga je door een detox traject heen. Detoxen is een intens traject wanneer je kampt met een verslaving en je hiervan af wil komen. Je lichaam moet namelijk ontgiften van alle verkeerde stoffen in je lichaam. Alles wat je moet weten over detoxen vertellen wij je in dit artikel. Zo ben je op de hoogte als je zelf gaat detoxen of je ondersteunt iemand die dit traject aangaat.

 

Wat houdt detoxen precies in?

Detoxen betekent eigenlijk ontgiften. Een alledaagse ontgifting van je lichaam doe je bijvoorbeeld met een sapkuur. Wanneer je een verslaving hebt aan bijvoorbeeld alcohol of drugs en je wil hiervan afkomen, dien je je lichaam te ontgiften op een intensere wijze. Hier zijn verschillende methoden voor. In veel gevallen lukt detoxen niet op eigen kracht. Hierom gaan verslaafden vaak naar een afkickkliniek. Wanneer een verslaving dusdanig erg is, is een direct opname in een afkickkliniek soms nodig.

 

De juiste behandeling en begeleiding

Er zijn verschillende detox behandelingen. Tijdens een intakegesprek bespreek je welke behandeling het beste bij jou past. Soms is slechts een ambulante behandeling nodig, maar het kan ook zijn dat er een klinische behandeling nodig is. Zoals we al aangaven is afkicken op eigen kracht erg lastig en is de juiste begeleiding in de juiste vaak nodig. In een afkickkliniek krijg je de juiste begeleiding en (medische) ondersteuning.

 

Afkickverschijnselen

Tijdens een detox ervaar je ook afkickverschijnselen. Je lichaam moet namelijk enorm wennen aan het feit dat jouw lichaam bepaalde middelen niet meer binnenkrijgt. Zulke afkickverschijnselen zijn niet prettig. Voorbeelden van afkickverschijnselen zijn rillen, zweten, darmkrampen, slapeloosheid, hartkloppingen, spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Een hoop dingen die je dus liever niet hebt, maar die vaak wel ter sprake komen tijdens een afkickproces.

 

Wat gebeurt er na een detox?

Een detox is niet een volledige behandeling om af te kicken. Het is slechts een gedeelte van het afkickproces. Na de detox is je lichaam ontgift en leer je met bepaalde technieken om geheel van de verslaving af te komen. In het begin krijg je hier voldoende begeleiding in, maar op een gegeven moment doe je alles op eigen houtje. Hier is veel wilskracht voor nodig, maar met de juiste ondersteuning slaag je hierin.

Zoals je ziet is detoxen een erg intens proces, maar wel een proces dat nodig is om af te kicken. Je lichaam is je dankbaar na het detoxproces, dus zet goed door een vraag waar nodig de juiste hulp.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *