Wat is een detox sapkuur?

By  |  0 Comments


Een detox sapkuur houdt in dat je je gedurende een vooraf vastgestelde periode enkel voedt met sappen. Deze sappen bestaan uit koudgeperste groenten en fruit. Een dergelijke kuur is met name geschikt voor mensen die graag willen afvallen. Ook mensen die last hebben van ontstekingen in het spijsverteringskanaal hebben veel baat bij een detox sapkuur, net als mensen die zich lichamelijk zwak voelen en hun lichaam via een kuur willen ‘resetten’ en ontgiften. In dit artikel lees je wat de voordelen van een detox sapkuur (kunnen) zijn en hoe je invulling kunt geven aan een dergelijke kuur. Eerst vertellen we je echter wat meer over de sappen waar deze sapkuur uit bestaat.

Uit wat voor sappen bestaat een detox sapkuur?

Zoals gezegd gaat het bij een detox sapkuur allemaal om sappen. Aangezien je tijdens de kuur – buiten water en eventueel thee (zonder suiker en cafeïne) – niets anders zult nuttigen dan sap zijn deze sappen uiteraard op een uiterst verfijnde manier samengesteld. Je bestelt dergelijke samen normaal gesproken via een organisatie die zich heeft gespecialiseerd in het succesvol volgen van sapkuren. Van deze sappen mag je dan ook het volgende verwachten:

  • De sappen bestaan voor het grootste gedeelte uit groenten en voor een kleiner deel aan fruit. Zo blijven de hoeveelheden suikers die je binnenkrijgt beperkt.
  • De groenten en fruitsoorten in kwestie zijn koudgeperst. Dat houdt in dat ze in rauwe toestand zijn geperst en niet verhit zijn. Zo blijven de vitaminen en mineralen optimaal behouden.
  • Een sapkuur bestaat uit diverse sappen met zo veel mogelijk verschillende groenten en fruit. Bij voorkeur krijg je daardoor tijdens de kuur minstens twintig soorten fruit en groenten binnen.

De voordelen van een dergelijke kuur op een rijtje

Een detox sapkuur leidt tot de volgende gezondheidsvoordelen:

  • Je raakt snel wat gewicht kwijt. Bij een vijfdaagse sapkuur gaat het doorgaans om twee tot vier kilo. Dit komt doordat je lichaam reserves zal moeten aanspreken waardoor vetverbranding optreedt. Dit is allemaal het gevolg van een minimale inname van vetten, koolhydraten en calorieën tijdens de kuur.
  • Je lichaam hoeft weinig energie te besteden aan het verteren van voedsel, waardoor het eindelijk de gelegenheid heeft zich te ontgiften en ontstekingen te bestrijden. 
  • Vooral ontstekingen in de darmen verdwijnen tijdens een detox sapkuur. Je merkt dit aan het verdwijnen van het welbekende opgeblazen gevoel.
  • Velen hanteren na een sapkuur permanent een gezonder voedingspatroon dan voorheen.

Hoelang duurt een sapkuur en welke extra mogelijkheden heb je hierbij?

Vooropgesteld: hoelang je je eigen detox sapkuur laat duren bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Doorgaans duurt de kuur evenwel minimaal drie dagen. Ga je je binnenkort voor het eerst aan zo’n kuur onderwerpen, dan is het wel aan te raden met een driedaagse kuur te beginnen. Ga je de kuur later nog eens herhalen? Dan kun je dan op basis van je eerdere ervaring bepalen of je de kuur langer laat duren of niet. Deskundigen raden aan om de kuur maximaal een week te laten duren.

Voor mensen die wel belangstelling hebben voor een detox sapkuur, maar de discipline niet kunnen of willen opbrengen om alleen sappen als voedsel te nemen, bestaat de mogelijkheid om tijdens de kuur toch nog dagelijks één lichte, vegetarische maaltijd te nemen. Ook voor mensen die geen overgewicht hebben is dat een interessante optie.

Ook interessant: Hoe denk jij over cold-pressed juice?

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *