Moet je een boot verzekeren? Wij hebben het voor je uitgezocht!

By  |  0 Comments


Verzekeren: leuk is het vaak niet omdat het geld kost, maar handig is het zeker wél. Want hoe fijn is het om te weten dat als er iets gebeurt het financieel wel weer goedkomt? We moeten dan ook een hoop verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan onze ziektekosten, huis, de inboedel, een auto, scooter en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar een boot verzekeren, is dat ook iets wat moet? Het is wel goed om dat te weten natuurlijk, want wij Nederlanders zijn grote bootliefhebbers. Daarom zochten wij voor je uit of je een boot daadwerkelijk moet verzekeren.

Ben je wettelijk verplicht om een boot te verzekeren?

Bij de vraag “moet je een boot verzekeren?” is het allereerst van belang om te kijken naar de wet- en regelgeving. Ben je bij aanschaf van een boot namelijk wettelijk verplicht deze te verzekeren? Het antwoord daarop is nee. Wettelijk gezien hoef je in Nederland je boot niet te verzekeren. In het buitenland is dit overigens anders: in veel landen ben je wettelijk gezien wél verplicht om je boot te verzekeren.

Soms is een boot verzekeren een vereiste

Hoewel het verzekeren van een boot dus geen wettelijke verplichting is, is het in sommige situaties wel een vereiste. Zo word je in bepaalde jachthavens, vaarwateren en bootstallingen enkel toegelaten als je boot verzekerd is. Daarnaast kun je tijdens wedstrijden alleen meedoen met een verzekerde boot. Ga dit daarom altijd goed na voordat je ergens naartoe gaat met je boot.

Wat zijn de voordelen van je boot verzekeren?

Wettelijk gezien moet je je boot dus niet verzekeren, maar is het wel verstandig. Niet alleen wordt met een bootverzekering schade aan je eigen boot vergoed, maar zijn ook diefstal en inbraak verzekerd. Daarnaast is bij een bootverzekering ook nog eens de inboedel op de boot verzekerd. Houd er ook rekening mee dat je als je je boot niet verzekert, je zelf verantwoordelijk bent voor de kosten bij schade. En dat kan snel en flink oplopen. Op de vraag “moet je een boot verzekeren?” zeggen wij daarom volmondig ‘ja!’

Tot slot: koop je zelf geen boot, maar ga je een boot huren? Dan is de boot die je huurt als het goed is al verzekerd door de verhuurder. Het blijft echter wel handig om zelf nog een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Mocht er dan onverhoopt iets gebeuren, dan weet je zeker dat je gedekt bent tegen schade.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *