Alles wat je moet weten over het tinten van autoruiten

By  |  0 Comments


Rij jij in een mooie SUV of sportieve auto? Hoe gaaf is het dan om je autoruiten te laten tinten? Dit kun je doen door een dunne folie over de ruiten van je auto te laten bevestigen. Lijkt dit je wel wat? Lees hier alles wat je moet weten over het tinten van autoruiten.

Laten blinderen van autoruiten voor een stoere uitstraling

Veel mensen kiezen ervoor om hun autoruiten te laten blinderen om hun voertuig een extra stoere uitstraling te geven. Je maakt hiermee de ruiten net een tint donkerder wat vaak past bij de looks van een mooi vormgegeven auto. De folie die aan de binnenkant van de auto wordt geplaatst, heeft unieke eigenschappen. Het hindert je niet in je zich naar buiten maar voorkomt wel dat anderen bij je naar binnen kunnen kijken. Naast de stoere uitstraling, kunnen ook privacy redenen een overweging zijn om je ramen van je auto te laten blinderen.

Praktische redenen voor het tinten van autoruiten

Naast de esthetische redenen voor het tinten van autoruiten, zijn er ook een aantal praktische redenen hiervoor te benoemen. Getint glas voorkomt allereerst dat je verblind wordt door de naar binnen schijnende zon. Daarnaast zorgt zonwerende autoruitfolie dat je auto lekker koel blijft ook als deze de hele dag in de zon heeft gestaan. Doordat de temperatuur van de auto vrij constant blijft, heb je minder vaak de verwarming of airco nodig. Hiermee bespaar je brandstofkosten. Daarnaast zal de warmte-absorptiewaarde van autoruiten zorgen dat de ruiten minder snel beslaan.

Een andere praktische redenen voor het tinten van autoruiten is dat de UV straling wordt tegengehouden. Hiermee voorkom je de verkleuring (en dus het minder mooi worden) van je interieur. Tot slot zullen de twee lagen polyester film eventuele glasscherven bij elkaar houden bij een ongeluk. Hiermee kun je autoruitfolie bijna zien als een veiligheidsvoorziening.

Tinten van autoruiten, mag dat wettelijk gezien?

Het is goed te weten dat het tinten van autoruiten wettelijk gezien wel mag, maar er zitten wel restricties aan. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om alle ramen van de auto volledig te verduisteren. Je mag wel een achterruit volledig van getinte folie voorzien, mits de auto beschikt over een rechterbuitenspiegel. Voor de overige ruiten is de mate van lichtdoorlating een bepalende factor. Om je een beeld te geven: het is wettelijk verplicht om de voorruit en voorportieren een minimale lichtdoorlating van 70% te geven, zodat de bestuurder zichtbaar blijft.

De politie controleert streng op het gebruik van getinte autoruiten. Om de lichtdoorlatendheid van de ramen te meten, wordt er specifieke meetapparatuur gebruikt die bestaan uit twee sensoren. Deze sensoren worden bij controle op zowel de binnen- als de buitenzijde van het raam geplaatst om de lichtdoorlatendheid te meten. Als er niet aan de voorwaarden wordt voldaan zal het kentekenbewijs worden ingevorderd en krijgt de eigenaar van de auto een paar weken de tijd om dit te herstellen.

Tinten van autoruiten, zelf doen of laten doen?

Er zijn diverse soorten raamfolie voor auto’s te onderscheiden. Je kunt bijvoorbeeld een keuze maken voor getinte autoruitfolie die warmte- en inkijk werend is of veiligheidsfolie die ook inbraakwerend is. Binnen deze keuzemogelijkheden zijn er verschillende opties met betrekking tot lichtdoorlating, zichtbare reflectie en totale zonnewarmtewering. Uiteraard kan een specialist in ramen tinten je persoonlijk adviseren wat voor jou de beste keuze is. Het tinten van autoruiten kun je zelf doen maar gezien het feit dat dit vrij specialistisch werk is, kun je er beter voor kiezen om dit te laten doen. De combinatie van professionele montage en de kwaliteit van de autoruitfolie zorgt voor een superieur eindresultaat met een lange levensduur. Als je dit weet, is deze keuze snel gemaakt als je veel waarde hecht aan de uitstraling van je auto.

Lees ook: Op zoek naar een leuke auto? Wat dacht je van private lease?

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *