3 tips waardoor jij straalt in jouw volgende sollicitatiegesprek

By  |  0 Comments


Yes! Je bent naar aanleiding van je motivatiebrief uitgenodigd om op sollicitatiegesprek te komen. Tijd om je te gaan voorbereiden op dit belangrijke gesprek. Natuurlijk zorg je ervoor dat je van alles weet over het bedrijf en de branche waarin het actief is. Ook spijker je jouw eigen beroepskennis nog even bij en bereid je de mogelijke vragen voor. Met correcte antwoorden en een enorme hoeveelheid kennis ben je er echter nog niet. Het is namelijk ook heel belangrijk om enthousiast en energiek over te komen en echt een klik te maken met degene met wie je het gesprek hebt. Jouw enthousiasme werkt immers aanstekelijk. Neem daarom onderstaande tips ter harte en zorg ervoor dat je straalt tijdens jouw volgende sollicitatiegesprek!

1.    Toon je enthousiasme

Veel Nederlanders zijn van nature redelijk nuchter: “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.” Het is dan ook niet raar dat veel sollicitanten zich terughoudend opstellen en nog niet te enthousiast willen overkomen omtrent een baan die ze nog niet hebben bemachtigd. Vergeet echter niet dat bedrijven die werknemers zoeken toch echt wel op zoek zijn naar kandidaten die heel enthousiast zijn over de functie en over het bedrijf. Durf dus gewoon open te zijn. Ben je enthousiast over de baan, de branche of het specifieke bedrijf? Spreek dat dan uit! Gebruik ook je stem om je enthousiasme te laten doorklinken, bijvoorbeeld door in toonhoogte en tempo te variëren. Zorg er natuurlijk wel voor dat het oprecht blijft. Je enthousiasme moet niet gespeeld lijken.

2.    Neem een actieve houding aan en gebruik je mimiek

Een stralende kandidaat zit niet achteroverleunend of onderuitgezakt in de stoel. Kies dus altijd voor een actieve en open houding. Vertelt degene tegenover je iets interessants? Leun dan wat voorover, zo laat je zien dat je in het verhaal zit. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd rechtop zit en probeer een gesloten houding te vermijden. Sla dus niet je armen of benen over elkaar. Wees je daarnaast ook bewust van je mimiek. Wanneer we gespannen of geconcentreerd zijn hebben we vaak de neiging om te fronsen of te verstarren. Je enthousiasme laat je echter merken door regelmatig te glimlachen, luistergeluiden te maken en opgewekt te kijken.

3.    Geef gepaste complimenten

Om echt te kunnen stralen tijdens je sollicitatie is het belangrijk dat je een klik hebt met de gespreksleiders. Een slimme manier om een goede connectie te maken is het geven van gepaste complimenten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat organisaties enthousiaster zijn over kandidaten die onderzoek doen naar het bedrijf en op basis daarvan een gepast compliment geven aan de organisatie. Laat bijvoorbeeld zien dat je op de hoogte bent van de recente prestaties van het bedrijf en maak hier een opmerking over. Grote kans dat er een echte connectie tot stand komt, waardoor jij tijdens het sollicitatiegesprek een nog betere indruk achterlaat.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *