Een woning huren? Houd rekening met deze 5 zaken

By  |  0 Comments


Het is zo ver! Je bent klaar met je studie, zegt het studentenhuis en je studentenleven vaarwel en gaat op zoek naar een woning voor jezelf. Of je wilt samen op zoek naar een nieuwe plek met meer ruimte. Je hebt je wensenlijstje klaarliggen en struint alle websites af om huurwoningen te bekijken. Waar moet je rekening mee houden als je een woning wilt huren?

1. Kies verstandig als je houdt van flexibiliteit

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Uiteindelijk hebben de meeste mensen de wens om zelf een woning te kopen. Een huurhuis wordt namelijk niet je eigendom, en alles wat je aan het huis verbetert, is geen investering in eigen bezit. Maar, zolang je niet zeker weet of je ergens langer dan 5 jaar wilt wonen is huren een verstandige keus: De verhuurder regelt veel zaken zoals verzekeringen en onderhoud. Daarnaast kun je relatief makkelijk verhuizen omdat je je huis niet hoeft te verkopen maar alleen te maken hebt met een opzegtermijn (meestal een maand). Met een beetje geluk ontvang je ook nog huurtoeslag.

2. Zoek uit of je binnen sociale- of vrije huursector gaat huren

In Nederland worden zowel huurwoningen in een sociale- en vrije sector verhuurd:

  • Je komt alleen in aanmerking voor sociale huur wanneer je huishoudinkomen niet te hoog is (hoger dan € 36.165 bruto per jaar, prijspeil 2017). Binnen de vrije sector geldt geen maximum inkomen.
  • Binnen de sociale huursector geldt een maximale huurprijs (€710,68 per maand, prijspeil 2017). In de vrije sector geldt dit maximum niet.
  • Voor sociale huurwoningen geldt een maximale jaarlijkse huurverhoging die door de overheid wordt bepaald, in de vrije sector geldt geen maximale jaarlijkse huurverhoging.

3. Ga op tijd op zoek naar een woning

De voorbereiding van een verhuizing is belangrijk en hier komt veel bij kijken. Maar voor je zover bent, kun je veel tijd kwijt zijn aan het zoeken naar een gepaste woning. Zorg dat je op basis van je wensenlijst op tijd op zoek gaat. Vooral in grote steden, zoals huurwoningen in Utrecht, kan het namelijk lastig zijn snel een passende huurwoning te vinden. Voor sociale huurwoningen geldt vaak een wachtlijst: mensen die langer ingeschreven staan maken eerder kans te worden uitgenodigd voor een woning naar keuze. Schrijf je daarom tijdig in bij een wooncorporatie in de stad van je dromen. Ook wanneer je in de vrije sector wilt huren, moet je er snel bij zijn wanneer je kans wilt maken op een pareltje.

4. Houd rekening met maandelijks terugkerende kosten

Voordat je je rijk rekent door een lage huur, is het goed om van tevoren rekening te houden met eventuele terugkerende maandelijkse kosten die niet altijd onderdeel zullen zijn van het huurbedrag zoals: servicekosten, energiekosten, water, internet en belastingen.

5. Controleer of je recht hebt op huurtoeslag

Om huurtoeslag te ontvangen, is het belangrijk dat je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Je moet onder andere 18 jaar of ouder zijn, een Nederlandse nationaliteit hebben of een geldige verblijfsvergunning en je huur, (gezamenlijke) inkomen en vermogen mogen niet te hoog zijn. Lees hier hoe huurtoeslag aan te vragen en wanneer je hier recht op hebt.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *