Dit komt bij mensen los bij het geven van cadeautjes
Een verjaardag, Sinterklaas, Kerstmis, vijf jaar een relatie, tien jaar in dienst bij je werkgever of ‘gewoon zomaar.’ Stuk voor stuk veelgebruikte redenen om iemand een cadeau te geven. Maar waar komt de gewoonte eigenlijk vandaan om elkaar te verrassen met een cadeau? We zetten drie keer op een rij wat in mensen los komt bij het geven van cadeautjes. Wat vind jij het leukst: geven of ontvangen?
Schuldgevoel afkopen
Veel cadeaus worden gegeven als ‘goedmakertje.’ Moet je de verjaardag van je beste vriendin of je moeder missen? Heel jammer, maar dan trakteer je haar dit jaar gewoon op een dagje uit in plaats van op het gebruikelijke bosje bloemen. Of ben je de laatste tijd iets teveel bezig geweest met je werk in plaats van je kinderen? Ook dan wordt er vaak gekozen voor een goedmakertje in de vorm van een cadeau. Vaak gebeurt het onbewust, maar het afkopen van een schuldgevoel is een veelvoorkomend verschijnsel.
‘Voor wat hoort wat’
Heeft je buurman je geholpen in de tuin? Heeft je zus jouw kinderen opgehaald uit school? Komen je kinderen thuis met waanzinnig goede rapporten? Of heeft jouw partner de hele week voor je gekookt omdat jij te druk was met andere dingen? Ga maar na: in veel van deze gevallen geef je diegene een kleinigheidje. Waarschijnlijk omdat jij tijdelijk niet in staat bent om hetzelfde voor diegene terug te doen, maar wel wilt laten blijken dat je kan waarderen wat diegene voor je heeft gedaan. Want voor wat hoort wat!
Een goed gevoel!
Wanneer je een cadeau aan iemand geeft waar diegene erg blij mee lijkt te zijn, geeft jou dat een goed gevoel, toch? Het is een vorm van onzelfzuchtigheid. Het geeft je een fijn gevoel om iets voor een ander te doen, of dit nu een achterliggende reden heeft of niet. Daarbij komt het geven van een cadeau ten goede aan de relatie met diegene – of het nu gaat om een relatiegeschenk voor een zakenpartner of een verjaardagscadeau voor een familielid.
Let wel op! Wanneer je een cadeau geeft, is er een grote kans dat dat een van bovenstaande gevoelens bij je opwerkt. Maar uiteindelijk geef je een cadeau om een ander te plezieren. Geef daarom ook geen cadeaus uit hoop dat je er een terugkrijgt. Help in plaats daarvan eens een vriend in nood, en wie weet wat daarvan komt!