Een huurwoning of koopwoning? 5 tips voor het maken van de juiste keuze

By  |  0 Comments

Wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen óf wilt verhuizen, sta je altijd voor de keuze tussen het huren of kopen van een woning. Maar wat zijn de belangrijkste aandachtspunten en hoe kun je de juiste beslissing maken? In dit artikel willen we je, aan de hand van vijf handige tips, graag op weg helpen.

Tip 1: Bekijk jouw huidige situatie

Begin met het bekijken van jouw huidige situatie. Wanneer je momenteel in een huurhuis woont, is het vaak makkelijker om te verhuizen naar ander huurhuis of juist een huis te gaan kopen. Woon je in een koophuis? Dan is het belangrijk om te bekijken wat de woning zal opbrengen. Daarnaast is het van belang te weten wat je dient te doen wanneer de woning al is verkocht, maar jij nog geen nieuwe woning hebt gekocht.

Tip 2: Informeer jezelf over het kopen van een woning

Vooral wanneer je geen ervaring hebt met het kopen van een huis, is het extra belangrijk om jezelf te informeren. Wanneer je in een koopwoning woont of gaat wonen, heb je daar geld in belegd waardoor je jezelf wilt verzekeren. Hoe ziet de woningmarkt er momenteel uit en hoe snel zou jij jouw huidige woning kunnen verkopen? Ook het financiële aspect is essentieel om te bekijken, je wilt natuurlijk niet achterblijven met een renteschuld!

Tip 3: Overweeg het huren van een woning

Zoals eerder aangegeven is het, indien je op dit moment in een huurhuis woont, makkelijker om te kijken naar een koopwoning, dan mensen die al in een koopwoning wonen. De huur kan namelijk gemakkelijk opgezegd worden. In dit geval moet je wel rekening houden met een aantal essentiële factoren, die we toelichten in de volgende tip. Wil je toch, na het lezen van de volgende tip, geen huis kopen? Dan moet je er volgens Nibud op letten dat je vrijwel ieder jaar te maken krijgt met huurverhoging.

Tip 4: Houd rekening met de essentiële factoren

Wil jij een woning kopen? Dan moet je inzicht creëren in de stabiliteit van je huidige situatie. Ook moet je rekening houden met de hoogte van het bedrag, die je aan hypotheek kan krijgen en hoeveel geld je zelf bezit. Nog een belangrijke vraag: hoe is je toekomstperspectief en wil (én kan) je langdurig in het nieuw gekochte huis wonen? Het perspectief is sterk afhankelijk van bijvoorbeeld jouw relatie, werksituatie, financiële situatie en eventuele kinderen.

Tip 5: Bepaal welke optie het best bij je past

Maak, tijdens het proces van het kiezen tussen een huur- of koopwoning, geen overhaaste beslissingen. Zorg ervoor dat je een keuze maakt die past bij jouw huidige en toekomstige situatie én jouw wensen en eisen. Neem de tijd om te bepalen welke optie het best bij je past.

Veel succes met het huren óf kopen van een woning!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *