3 x koolhydraatarme recepten; de voordelen van koolhydraatarm eten
Je zou denken dat je van koolhydraten veel energie krijgt. Dat klopt, maar bij het eten van te veel koolhydraten zet je lichaam dit om naar lichaamsvet. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel hierdoor snel en daalt het gelijk weer dat zorgt voor een futloos gevoel. Bekend is dat een gemiddelde Nederlander dagelijks veel koolhydraten eet, denk aan brood, pasta, rijst, frisdrank en chips. Gelukkig kun je de koolhydraten vervangen voor eiwitten en gezonde vetten. Hierdoor ga je lekkerder in je vel zitten, krijg je meer energie en krijg je een strak en slank lichaam. Of je nu wilt afvallen of lekker op gewicht wilt blijven, een koolhydraatarm dieet is geschikt voor iedereen! Lees snel verder welke koolhydraatarme producten er zijn, hoeveel gram geschikt is voor jou en heerlijke doe-het-zelf recepten voor thuis!
Koolhydraatarme producten
Voor degene die denkt dat je niks meer kunt eten als je koolhydraatarm eet, heeft het mis. Zonder dat je het door hebt, eet je dagelijks al de nodige koolhydraatarme producten, zoals zalm of avocado (zie hieronder de producten met suggesties). Ook eet je veel koolhydraatrijke producten, zoals brood. Gemiddeld eet een Nederlander vier sneetjes brood per dag. Aangezien je beter brood kan vermijden, bestaat er tegenwoordig ook koolhydraatarm brood. Ook voor pastaliefhebbers is er een oplossing: volkorenpasta!
Koolhydraatarme en eiwitrijke producten
- Groente: spinazie, avocado, broccoli, spruitjes, groene paprika
- Vlees: biefstuk, kip, kalkoen, varkenshaas
- Vis: zalm, makreel, haring, tonijn, sardines
- Vleesvervangers: tofoe, vegetarische hamburger of kipstukjes, tempeh
- Zuivel: kwark, geitenkaas, mozzarella, Griekse yoghurt, ricotta
- Eieren: gekookt en gebakken eieren
- Vruchten: framboos, aardbei, appel
- Bonen: sojabonen, zwarte bonen, edamame, linzen
- Granen: havermout, couscous, spelt, volkorenpasta
- Noten en zaden: pinda’s, lijnzaad, walnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten
- Olie: olijfolie, kokosolie
Dagelijkse aanbevolen hoeveelheid koolhydraten
Hieronder kun je precies aflezen in het schema hoeveel koolhydraten jij per dag mag eten om een gezonde levensstijl te leven.
3x koolhydraatarme recepten
Nu je precies weet welke producten je mag eten en in welke fase je bevindt, laat ik drie simpele koolhydraatarme recepten zien die je eenvoudig thuis kunt maken!
1. Omelet met mozzarella, spinazie, tomaat, havermelk en kipfilet stukjes
Benodigdheden voor 2 personen:
- 3 eieren
- 100 gram mozzarella
- Een hand verse spinazie
- 6 snoeptomaatjes
- 50 gram kipfilet
- 1 eetlepel havermelk
- Peper en zout
- Olie of roomboter om in te bakken
Bereidingswijze:
- Pak een schaaltje en kluts hier de eieren in met havermelk. De havermelk zorgt voor een extra smaaktoevoeging aan het ei.
- Snij de mozzarella, kipfilet en de tomaatjes in stukjes
- Verhit de olie/roomboter in de koekenpan
- Bak de kipfilet in stukjes in de pan totdat ze mooi goudbruin zijn
- Voeg de spinazie eraan toe totdat het geslonken is
- Schenk nu het eimengsel in de pan, laat het twee minuten garen
- Verdeel nu de mozzarella en tomaatjes over het ei
- Laat de omelet langzaam garen op laag vuur
Tip: lekker met ijsbergsla of koolhydraatarm brood!
2. Couscous salade met avocado, geitenkaas en champignons
Benodigdheden voor 1 persoon:
- 100 gram couscous
- 4 kastanjechampignons
- 1 avocado
- 1 gekookt ei
- 10 blokjes geitenkaas
- ½ citroen
- 30 gram ongezouten walnoten
- ½ theelepel zout
- Olijfolie
Bereidingswijze:
- Breng het water met zout aan de kook.
- Doe daarna de couscous erin en haal de pan van het vuur.
- Roer de couscous door het kokende water en laat het 5 minuten staan
- Kook ondertussen het ei 7 minuten in een pan
- Snijdt de champignons en avocado in stukjes
- Rasp de citroenenschil over de couscous na 5 minuten en voeg sap toe voor de smaak
- Persoonlijk had ik er nog een scheutje olijfolie doorheen gedaan.
- Bak in de koekenpan de champignons
- Meng de couscous, champignons, avocado en het ei door elkaar
- Doe dit op een bord en voeg de geitenkaas en walnoten toe
Tip: lekker om ook nog een beetje honing, peterselie of munt bij de couscous te doen!
Smakelijk!
3. Tonijn met broccoli in volkoren penne pasta
Benodigdheden voor 1 persoon:
- 100 gram volkoren penne
- 62 gram tonijn op olijfolie
- 50 gram broccoli
- ½ trostomaat
- 1 verse rode ui
- 3 eetlepels pesto
- 1 theelepel mayonaise
- Peper, zout & olie
Bereidingswijze:
- Snijd de broccoli in stukjes en breng het aan de kook in een pan met water totdat ze eetgaar zijn
- Zet nog een pan met water op en kook hierin de penne
- Snijd ondertussen de ui en trostomaat in stukjes
- Bak daarna de rode ui in de koekenpan en voeg de broccoli, penne en tonijn erbij toe
- Meng de pesto, mayonaise en voeg eventuele smaaktoevoeging zout en peper toe
- Als laatste de stukjes trostomaatjes en het is klaar om te serveren!
Tip: ook lekker met doperwten erbij!
Ga jij na het lezen van dit artikel je eetpatroon aanpassen of heb jij al één van de lekkere recepten gemaakt? Laat het mij dan weten, ik benieuwd! PS: vergeet dit artikel niet te delen op social media.