Een zwembad in de tuin met overkapping: noodzakelijk of luxe?

By  |  2 Comments

Een zwembadoverkapping kan een luxe zijn, maar ook een noodzaak. Dit hangt af van je eigen wensen. Als je een zwembad in je tuin hebt, dan is het een luxe dat je kunt zwemmen wanneer je maar wil. Wel is het dan uiteraard zo prettig als je in fris en schoon water kunt zwemmen. Een pomp houdt het water prima schoon, maar soms kan viezigheid al snel op het water drijven en dan krijg je niet alles meer weg met een pomp. Dit drijvend vuil wordt op een gegeven moment een bron van irritatie als je het iedere keer weer handmatig moet verwijderen voordat je het water in kunt. In dat geval wordt een zwembadoverkapping weer eerder een noodzaak dan luxe.

Bladeren in het water

Er bestaan verschillende overkappingen voor je zwembad. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een afdekfolie. Het voordeel van afdekfolie is dat dit de goedkoopste vorm van een zwembadoverkapping is. Ook is het makkelijk te plaatsen. Het nadeel van afdekfolie is echter wel dat het een moeilijke klus is om de folie met bladeren en al van het zwembad af te halen als er teveel bladeren op liggen. Verder moet je ook voldoende ruimte hebben om de folie af en toe goed schoon te kunnen maken. Doe je dit niet, dan zul je merken dat er na verloop van tijd algen op komen te liggen.

Een andere manier om bladeren uit het zwembad te houden, is door te kiezen voor een koepelvormige overkapping die je over het zwembad heen plaatst. Hiermee houd je in de herfst de bladeren uit het zwembad en als de overkapping ruim genoeg is, kun je zelfs het hele jaar door in een heerlijk warm zwembad zwemmen. Een overkapping kun je zelf plaatsen, maar je kunt dit ook door een professional laten doen. Een tweedehands zwembadoverkapping kopen behoort ook tot de mogelijkheden. Soms bieden mensen namelijk hun oude overkapping aan op internet. Wel moet je deze tweedehands overkapping natuurlijk wel nog zelf plaatsen.

Alleen in de zomer of het hele jaar door zwemmen?

Maak je alleen in de zomer gebruik van het zwembad? Dan is een afdekking, zeil of folie de makkelijkste oplossing. Kies in de zomer eventueel voor een zeil met bubbels, want dit houdt niet alleen het zwembad schoon, maar zorgt er ook nog eens voor dat het water wordt verwarmd als de zon erop schijnt. Zwem je liever het hele jaar door? Dan kun je wellicht beter voor een zwembadoverkapping kiezen die over het zwembad heen gebouwd wordt. Zulke overkappingen komen in allerlei soorten, materialen en afmetingen. Een uitschuifbare overkapping is bijvoorbeeld een populaire optie, want met deze overkapping is er altijd een gedeelte van het zwembadwater bedekt.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 1 Average: 5]

2 Comments

  1. Natalie

    16 december 2019 at 13:23

    Mijn buren zijn erg te spreken over een opstaand zwembad. Vooral de prijs was de doorslaggevende factor. Wij mogen er overigens ook graag gebruik van maken. We denken er nu over na er zelf eentje te nemen. Het voldoet perfect voor ons en er is zo geen nood aan graafwerkzaamheden.

  2. Natalie

    22 mei 2020 at 10:16

    Wij hebben in onze saunaclub een overkapping op het zwembad laten plaatsen. We moesten er wel een dag voor dicht, maar we haalden het er dik uit. De gasten kunnen nu het hele jaar door zwemmen. En dat zonder al te veel bouwwerkzaamheden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *