Met deze manier is jouw kind binnen no-time zelfstandig

By  |  0 Comments


Hoe ouder je kind wordt, hoe meer hij of zij kan ondernemen. Vaak gaat dit gepaard met een stukje zelfstandigheid, maar dit gebeurt niet allemaal vanzelfsprekend. Als ouder heb je een actieve rol in de ontwikkeling en mate van zelfstandigheid van jouw kind. In dit blogartikel geven we een aantal voorbeelden die helpen bij de zelfstandige opvoeding van je kind.    

Taakjes geven

Zelfstandigheid begint bij kleine taakjes in het huishouden. Zolang jij alles voor je kind blijft doen, omdat het misschien sneller gaat, blijf je bezig totdat hij volwassen is. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Leer je kind van jongs af aan dat je elkaar helpt binnen een gezin. Het maakt niet uit hoe klein of groot een taak is, het gaat erom dat je je kind leert om verantwoordelijkheid te nemen. Enkele voorbeelden van taken rondom het huis:

  • Opruimen van het eigen speelgoed
  • De tafel dekken
  • Helpen met het uitpakken van de boodschappen
  • Ophangen van de eigen jas
  • Helpen met de was door het startknopje in te drukken

Geen personeel

Het zit nu eenmaal in de natuur van een ouder om zijn kind zo veel mogelijk te helpen, maar let op dat je hierin niet doorschiet. Een kind moet leren dat zijn ouders geen ‘personeel’ zijn. Laat je kind bijvoorbeeld zelf zijn drinken inschenken of zijn rugzakje inpakken. Dat is niet alleen goed voor de zelfstandigheid van je kind, maar geeft ook een stuk rust in ouderschap.

Wees geduldig

Met het ontwikkelen van de zelfstandigheid van je kind, komt een groot stuk geduld kijken. Ja, jij kan het speelgoed op de vloer een stuk sneller opruimen dan je kind, maar geef hem de tijd om het zelf te doen. Op deze manier laat je zien dat je er vertrouwen in hebt dat hij het zelf kan.

Spelenderwijs leren

Spelen in een uitdagende omgeving is een belangrijk onderdeel voor de zelfstandigheid van je kind. Wanneer je jouw kind een stimulerende omgeving en uitdagend speelgoed biedt, krijgen ze de kans om te leren. Kies voor activiteiten of spellen die aansluiten bij de leeftijd en het niveau van je kind. Wanneer iets te makkelijk is, biedt het geen uitdaging. Iets dat daarentegen té moeilijk is, zorgt weer voor onnodige frustraties. Probeer hierin de perfecte balans te vinden. Een leuk idee voor wat oudere kinderen is bijvoorbeeld een klein klimrek in de slaapkamer.

Geef complimenten

Tot slot is het belangrijk om je kind te prijzen wanneer hij iets zelf doet. Of het nu gaat om het dekken van de tafel, het ophangen van de jas of het doen van zijn huiswerk: laat zien dat je het waardeert. Dit geeft meteen een boost aan het zelfvertrouwen van je kind.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *