Op welke factoren moet je letten bij aanschaf waterkoker?

By  |  0 Comments

Een waterkoker is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een vast onderdeel van de keuken. Voor velen is dit toestel niet meer weg te denken uit de keuken. Waren we tot enkele decennia geleden nog gewend aan het geluid van de fluitketel, tegenwoordig is de elektrische vervanger al helemaal ingeburgerd en er zullen zelfs al generaties zijn die nog nooit in hun leven het geluid van een fluitketel hebben gehoord. Nu lijkt een waterkoker kopen een ogenschijnlijk eenvoudige klus. Toch is het verstandig om voordien enkele zaken op een rijtje te hebben, zodat je zeker weet dat je er een aanschaft die perfect is voor jouw huishouden

Hoe zuinig is een waterkoker? 

Veel keukenapparaten verbruiken de nodige energie. Je mag stellen dat de keuken toch de minst zuinige omgeving van de woning is als het gaat om energieverbruik. Dit geldt ook zeker voor een waterkoker. Deze zorgt ervoor dat water in relatief korte tijd het kookpunt bereikt. Dit kost dan ook de nodige energie. Bij een waterkoker kopen moet je letten op het vermogen van het apparaat. Eentje met een hoog vermogen verbruikt per minuut meer energie, maar is wel sneller klaar dan een uitvoering met een laag vermogen. Hierdoor hoeft een hoog vermogen niet per se ook de grootste energievreter te zijn. Normaliter zit de stekker van het apparaat altijd in het stopcontact, ook als de waterkoker niet aan staat. Er zal dan geen energie worden gebruikt, mits je er een hebt met een display of een lampje. Het display staat dan constant aan en zo heb je last van sluipverbruik. Ondanks dat het apparaat niet aanstaat, gebruikt deze na verloop van tijd toch veel energie. Ook de wijze hoe het water wordt gekookt is van belang voor de zuinigheid. Is de waterkoker voorzien van een dompelaar? Dit is een verwarmingselement dat in het water ligt. Er kan dan gemakkelijk kalkaanslag aan het element hechten die van invloed is op het energieverbruik. Een waterkoker met een verwarmingselement in de bodem is dan energiezuiniger. 

Hoe veilig is dit toestel? 

Sommigen zullen het misschien overdreven vinden om aan de veiligheid van een waterkoker te denken. Toch is dit zeker een punt waar je aan moet denken. In de tijd van de fluitketel werd je opgeschrikt door het geluid van de ketel en wist je dat je water aan het koken was. Deze apparaten zijn tegenwoordig zo stil dat je ze gewoonweg vergeet. De meeste types hebben dan ook een droogkookbescherming. Dit beschermt het apparaat tegen droogkoken, waardoor het stuk kan gaan. De droogkookbescherming is niet wettelijk verplicht, dus let er op of jouw keuze deze bescherming ook heeft. Verder is natuurlijk de buitenkant van belang. Een metalen waterkoker is vaak een echte design keukenapparaat, maar de buitenkant kan wel veel heter worden dan eentje met een kunststof buitenkant. Vooral als je kleine kinderen hebt, is de veiligheid net zo belangrijk en dat kan prima met de juiste design waterkoker. Daarnaast moet je ook kijken naar de ergonomie van het handvat. Een keukenapparaat moet lekker in de hand liggen en gemakkelijk hanteerbaar zijn. Een gladde kunststof handvat is wat gevaarlijker om vast te houden dan een handvat van siliconen waarbij je meer grip hebt. Een onhandig handvat kan ervoor zorgen dat het apparaat uit je handen glipt en dat wil je niet als deze gevuld is met kokend heet water. 

Kalkfilter 

Je ontkomt in Nederland en België niet aan kalkhoudend water. In sommige gebieden zit er maar weinig kalk in het water, maar er zijn ook gebieden met zeer veel kalk in het water. Deze kalk zal na verloop van tijd altijd zichtbaar worden in de waterkoker. Vooral als het verwarmingselement in het water ligt, zal zich hier kalk op afzetten. Dit heeft absoluut invloed op de prestaties, maar ook op de smaak van het water. Als je in een gebied woont met veel kalk in het water, dan kan het geen kwaad om een waterkoker aan te schaffen met een kalkfilter. Dit is normaliter een uitneembaar filter dat ervoor zorgt dat kalk niet uit de waterkoker geschonken wordt en waardoor de smaak van het water behouden blijft. Uiteraard is het ontkalken een standaard klus die eens in de zoveel tijd uitgevoerd moet worden. 

Warmhoudfunctie 

Nieuwere waterkokers hebben de prettige eigenschap van extra functies, zoals de warmhoudfunctie. Deze functie zorgt ervoor dat het water langer warm blijft. Dit is handig als je meerdere kopjes thee achter elkaar drinkt. Verwacht van deze functie niet dat je hiermee de gehele dag je water warm houdt. Daar komt bij dat de warmhoudfunctie aanzienlijk veel energie vergt. Soms kan het daarom voordeliger zijn om na een langere periode gewoon het water opnieuw te laten koken dan dat je de warmhoudfunctie inschakelt. Voor de meeste mensen zal deze functie niet doorslaggevend zijn. 

Soorten waterkokers 

Ze zijn er in veel verschillende afmetingen en uitvoeringen. Kook je enkel af en toe water voor je glas thee of koffie, dan kun je volstaan met een kleine waterkoker. Kook je ook water voor visite, dan is een uitvoering van minimaal 1,5 liter wel nodig. Een belangrijke eigenschap die de mate van gebruiksvriendelijkheid bepaalt is de voet. Sommige modellen hebben een ingebouwde voet, terwijl andere een losstaande voet hebben die aangesloten is op het stopcontact. Dit is handiger, want met het inschenken van water hoef je geen rekening te houden met een stroomkabel. Wel kan er verschil zitten in de losstaande voet. Steeds meer zie je een ronde voet, waar de waterkoker vrij op neergezet kan worden. Dit in tegenstelling tot voeten waarbij de waterkoker enkel op één bepaalde manier kan worden ingezet. Natuurlijk is bij veel waterkokers ook het design belangrijk, het staat immers voortdurend op het aanrechtblad en moet bij het interieur passen. Het design en materiaal is dan ook volledig afhankelijk van je eigen smaak en interieurstijl.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *