Waarom kip eten goed voor je is

By  |  0 Comments


Als het op vlees aankomt wordt er verschil gemaakt tussen wit en rood vlees. Wit vlees komt van dieren die snel en plotseling moeten kunnen reageren, zoals kippen en ander gevogelte. Om die reden hebben ze ook ‘snelle’ spiervezels. Trage dieren zoals bijvoorbeeld koeien hebben andere spierweefsels en het vlees van deze dieren noemen we rood vlees.

De mens heeft als alleseter naast koolhydraten ook eiwitten nodig. Vlees bevat veel eiwitten en nauwelijks koolhydraten. Eiwitten worden in het lichaam omgezet in energie en bouwstoffen, terwijl koolhydraten tot de snelle ‘brandstof’ wordt gerekend. In vlees zit echter behalve deze noodzakelijke eiwitten ook vet. Dat is vrijwel uitsluitend verzadigd vet en daar krijgen we in ons welvaartsvoedsel toch al te veel van binnen. Bij wit vlees zoals kip ligt het vetpercentage tussen de 3%  en 5%. Bij rood vlees is dat veel hoger en kan dat oplopen tot 35% bij een speklapje. Kortom wit vlees is gezonder dan rood vlees en vaak ook nog lekkerder.

Een kip van het spit

Wat is er nu nog lekkerder dan een kip van het spit in een goed kiprestaurant? Een gespecialiseerd restaurant hoeft maar weinig gerechten op de kaart te plaatsen en het voordeel daarvan is dat een goede kok dan ook echt aandacht kan besteden aan het perfect bereiden van de kip. Een biologische kip is daarbij het uitgangspunt omdat deze in het algemeen een lager vetpercentage heeft. Als bij de bereiding dan ook nog eens weinig tot geen vet of olie hoeft te worden gebruikt, zoals aan het spit of op de gril, is dat nog eens een extra voordeel. Met een goede kruidenmix of marinade geeft de kok precies de smaak aan de kip die jij lekker vindt. Kip valt erg goed te combineren met diverse, vaak eenvoudige gerechten. Wat dacht je van vers gefrituurde dikke Belgische frieten? Wat groente betreft kan eigenlijk alles van het bekende kindergerecht appelmoes tot iedere andere bekende (Hollandse) groente. Dat maakt het eenvoudig om kip in alle jaargetijden te eten.

Lekker uit eten of laten bezorgen?

Het kan weer: gezellig uit eten en op je gemak een gezellige avond doorbrengen buiten de deur. Het is wel verstandig om tijdig te reserveren, want het is overal druk en dat zal nog wel even aanhouden. Informeer ook gewoon even bij het restaurant op welke avonden het in het algemeen rustig is. Maar kip is ook een gerecht dat je kan laten bezorgen. Dat is uiteraard heel praktisch omdat je zelf kan kiezen of je de bijgerechten verzorgd of bijbesteld. De meeste kiprestaurants hebben ook nog lekkere zelfgemaakte toetjes op het menu staan. Vraag jij je ook wel eens af welke drankje het beste past bij kip? Uiteraard gaat het er in de eerste plaats om wat jij lekker vindt. Als het op wijn aankomt, kiezen de meeste kenners voor een volle witte wijn. Een frisse, fruitige rode wijn of rosé kan echter ook altijd. Heb je liever een biertje bij je kip? Probeer dan eens een tripel. De zoetige smaak harmonieert goed met kip, maar ook met vis.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *