10 tips om je voor te bereiden op een bevalling

By  |  0 Comments


Als je op het punt staat om te bevallen, is het uiteraard goed om je stapje voor stapje uit het dagelijks leven te stappen en je voor te bereiden op het grote moment. Iedere bevalling is anders en iedere vrouw beleeft dit moment op haar eigen manier maar één aspect komt altijd overeen: een goede voorbereiding maakt een bevalling veel eenvoudiger. Een goede reden dus om hieronder 10 tips om je voor te bereiden op een bevalling met je te delen.

  1. Zorg voor voorzieningen voor een thuisbevalling. dit is een punt waarbij je een flinke boodschappenlijst moet afwerken. Op deze boodschappenlijst komt onder andere een voorziening te staan om je bed op de juiste hoogte te brengen. Een hoog laag bed is bijvoorbeeld ideaal om ervoor te zorgen dat het bed op een goede hoogte komt te staan zodat de verloskundige je goed kan helpen. Veel bedden zijn bijvoorbeeld niet geschikt om in te bevallen. Daarnaast zullen er onder andere zaken als een po, een zeiltje, een kraampakket en zelfs koelblokken op je boodschappenlijstje komen te staan.
  2.  Zorg dat je ook al voorzieningen hebt getroffen voor na de bevalling. Uiteraard valt hier het klaarmaken van de geboortekaartjes onder maar ook de praktische zaken. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een trippelstoel. Dit is een stoel op wieltjes waarmee je jezelf in huis kunt verplaatsen als je zelf nog niet zo goed ter been bent. Als je dit allemaal regelt als voorbereiding op een bevalling staat je uiteindelijk (misschien) slechts één verrassing te wachten: wordt het een jongetje of een meisje?
  3. Kies je bevallingsmethode. De keuze tussen een vaginale bevalling en een keizersnede wordt vaak bepaald door je medische situatie. Als je echter vaginaal kunt bevallen heb je wel meerdere keuzes. Je kunt kiezen om te bevallen in bed maar ook op een baarkruk of wellicht in bad. Het is goed om je hierover goed te laten informeren om een goede keuze te kunnen maken. Het is overigens sowieso goed om je van voldoende informatie te voorzien over wat komen gaat.
  4. Bepaal waar je wilt bevallen. Met betrekking tot dit punt heb je keuze tussen een ziekenhuis, een geboortehuis of thuis in je eigen omgeving. Ook op dit punt heb je niet altijd een vrije keuze als het om medische redenen beter is om naar het ziekenhuis te gaan.
  5. Maak een keuze wie er bij je bevalling mag/ moet zijn. Dit kan uiteraard je partner zijn maar het komt ook regelmatig voor dat vrouwen er de voorkeur aangeven dat hun moeder, zus of beste vriendin hierbij aanwezig is.
  6. Oefen een bevalling alvast. Bevallen is topsport. Het is goed om je lichaam hier dan ook goed op voor te bereiden. Zwangerschapsgymnastiek en/of zwangerschapsyoga zijn uitstekende manieren om dit te doen.
  7. Zorg dat een bevalling koffertje klaar staat. Lukt het niet om thuis te bevallen en moet je toch (met spoed) naar het ziekenhuis? Dan staan je benodigde spullen alvast klaar.
  8. Maak de babykamer in orde. Uiteraard hoort het in orde maken van je je babyuitzet hier ook bij. De kans is groot dat je dit al lang gedaan hebt maar het is toch een punt dat hoort in een lijstje over het voorbereiden op je bevalling.
  9. Regel de kraamzorg en zorg dat je het nummer van de verloskundige binnen handbereik hebt. Als het grote moment zich begint aan te dienen, kan het zomaar zijn dat het zo spannend voor jou/ jullie is, dat je net dit belangrijke nummer niet kunt vinden.
  10. Zorg ervoor dat de oppas voor eventuele andere kinderen stand-by staat en dat je ook dit telefoonnummer binnen handbereik hebt.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *